Üzleti tippek

A magánbefektetők menthetik meg a magyar egészségügyet

Az állami szerepvállalás nem csökken a jövőben, ám a magyar egészségügynek szüksége van a magánbefektetésekre, mert azok felgyorsíthatják a fejlődést – hangsúlyozta Kökény Mihály egészségügyi miniszter egy szombati szakmai fórumon.

Nem kiárusításról, nem privatizációról van szó, hanem arról, hogy partneri viszonyt kell kiépíteni a köz- és a magánszektor együttműködésében. Így lehet kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyeket a magánszektor bekapcsolódásai jelenthetnek az egészségügyben – mondta Kökény Mihály egy szegedi szakmai tanácskozáson.

Félreértés a kórháztörvény végrehajtása körül

Az egészségügyi, szociális és családügyi tárca vezetője szerint sok vita és sokszor sajnálatos félreértelmezés lengi körül a kórháztörvény végrehajtását. A napokban elindult népszavazási kezdeményezésről szólva leszögezte: a kezdeményezés nem a kórháztörvényről szól, hanem arról, hogy a közszolgáltatást nyújtó intézmények maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban.

A rendszerváltás után közel másfél évtizeddel több mint anakronizmus, sőt kifejezetten rossz üzenet gyanakodni a magántőkére – jelentette ki a miniszter. Megjegyezte: kicsit értetlenül áll a jelenség előtt, mert a kormány több hónapja nyitottságot mutat mindenféle tárgyalás iránt. Véleménye szerint el kell dönteni, hogy ki és mit akar tárgyalni, “vagy csak arról van szó, hogy valakik fenn akarják tartani a folyamatos feszültséget”.

Nincs sztrájkhangulat

Kökény Mihály szerint az orvosok és egészségügyi szakdolgozók döntő többsége nincs sztrájkhangulatban. A miniszter hangsúlyozta, senkinek nincs oka bizalmatlanságra, mert a kormány az elmúlt 15 hónapban nemcsak ígért és vállalt, hanem teljesített is az egészségügy területén.
Meg lehet az alapja annak, hogy érdemben folytassunk kölcsönös akarattal és kompromisszumokra készen különböző megbeszéléseket, ugyanis ennek tényleg nincsen alternatívája – szögezte le. Kökény Mihály a jövő évi költségvetésről szólva elmondta: bár nem feszíthető tovább, arról nem mondanak le, hogy a parlamenti ciklus végéig további lépéseket tegyenek az egészségügyi dolgozók bérének, jövedelmének felzárkóztatása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik