Üzleti tippek

Gabonaszövetség: jelentős kenyéráremelésre kell számítani

A termelők szerint elég lesz az idei búzatermés a következő betakarításig, a feldolgozók és nagybani forgalmazók viszont úgy vélik, kevés. Ennek következtében – mondja azt az illetékes szakember- 30 százalékkal is drágulhat a liszt, így a kenyér ára is emelkedik majd.

“A feldolgozóipart is magába foglaló Gabonaszövetség pontos adatokkal rendelkezik a kenyérgabona hazai készlethelyzetéről, és ennek alapján kijelenthető, hogy nincs elegendő búza az országban, jövő őszig biztosan nem fog kitartani a készlet. Körülbelül 160 ezer tonna importra lesz szüksége Magyarországnak” – mondta el Makai György a szövetség főtitkára a Magyar Rádióban.

Makai szerint a termelői érdekképviselet állítása, mely szerint bőven van búza az országban, legalább egymillió tonna, és ez a mennyiség ki is tart a következő betakarításig, nem állja meg a helyét. “Az egymillió tonna lehet igaz, bajban is lennénk, ha most az országban nem volna egymillió tonna búza, de ez az egymillió tonna búza összességében, sajnos, mindenképpen kevés. A termelői érdekképviselet nem vesz számításba olyan tételeket, amik nem az étkezést szolgálják, hiszen nagyon komoly a takarmány-felhasználás, ipari feldolgozás és a vetőmag-feldolgozás is, amivel mi mind számolunk” – hívta fel a figyelmet a főtitkár.

A Magyar Rádió riporterének felvetésére, mely szerint a takarmányozást más növényekkel is lehet pótolni, illetve illetve az állatállomány csökkenése miatt valószínűleg kevesebb takarmányra lesz szükség Makai így reagált: “Figyelembe vettük a pótlás lehetőségét is. A lehető legminimálisabb, 800 ezer tonnában számítottuk ki a takarmány-felhasználást, ami 3-400 ezer tonnával szokott több lenni.”

A főtitkár hozzátette: “Én úgy gondolom, hogy a lisztnek legalább 30 százalékkal kell emelkedni. Ez önmagában további 15-20 forintos költségemelkedést jelent a pékeknek. Hogy egyéb költségeik hogy alakulnak, erről ők tudnának számot adni. Egyet mindenképpen tájékoztatásul a fogyasztóknak és mindenkinek, hogy az áremelkedés sajnos elkerülhetetlen, mert ha nem növekednek az árak, nem fogunk tudni elegendő búzát importálni, és így kialakulhat egy hiány.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik