Üzleti tippek

Nyertes EU-pályázat

A megújuló energiaforrásokból nyert energia felhasználását az Európai Unióban jelentősen növelni szeretnék, s ennek érdekében több pályázatot is kiírtak. A támogatást elnyerők között magyar cégek is vannak, ráadásul konzorciumvezetőként.

Több magyar cég is évek óta sikeresen vesz részt az EU Közösségi Programok pályázatain. Általános tapasztalat az, hogy bár az indulás nehéz, de ha ez már megtörtént, akkor az egyik nyertes pályázatot követi a másik, és a nemzetközi kapcsolatrendszer kialakítására sem kell sokáig várni.

A megújuló energiaforrásokból nyert energia felhasználását az Európai Unióban 2010-ig 12 százalékra kívánják növelni, ami a jelenlegi 3 százalékos hazai teljesítmény tükrében komoly kihívást fog jelenteni Magyarország számára. Az európai uniós célkitűzések elérésére több forrásból is támogatásra számíthat Magyarország, ám az Előcsatlakozási Alapok felhasználásának nehézségei már jó előre jelzik, hogy a Strukturális Alapok támogatásainak felhasználása sem lesz problémamentes. Több közösségi program is nyújt közvetlen brüsszeli támogatásokat a témában, ám néhány kivételtől eltekintve kevés hazai vállalkozásnak sikerült bekapcsolódnia ezekbe a programokba. Vannak azért kedvező példák is.

Első projekt, ahol a konzorciumvezető magyar

Geothermal Power projekt:


– fő célja, hogy a nálunk meglévő geotermális kutak gazdasági, technológiai felmérésével megállapítsák: mely kutak lehetnek alkalmasak minierőművek telepítésére.
Energy Forest projekt:
– fő célja, hogy felmérje mekkora energiamennyiség váltható ki hazánkban erdők telepítésével azokon a területeken, amelyek hatékony mezőgazdasági termelésre nem alkalmasak.
INTUSER projekt:
– az alternatív energiákkal kapcsolatos ismeretek terjesztését kívánja segíteni,
– célja, hogy a különböző energiaforrások előnyeire és lehetséges hátrányaira felhívja a közvélemény figyelmét, elősegítve a tudomány és közvélemény közötti nagy szakadék áthidalását.

Több tucat nyertes európai uniós pályázatunk van, mégis a Geothermal Power projektet tartom az eddigi legnagyobb sikerünknek – mondja Bodó Balázs, a Geonardo Kft. ügyvezető igazgatója. A pályázatot az Európai Bizottság ALTENER programja részesítette támogatásban, s ami érdekessé teszi az az, hogy először kapott támogatást olyan projekt, amelynek a konzorciumvezetője Kelet-Közép-Európából származik. Ez igen nagy siker és egyben komoly kihívás is a cég számára, annak ellenére is, hogy többéves nemzetközi projekt-menedzsment tapasztalat áll mögöttük.

A Geothermal Power projekt fő célja, hogy a nálunk meglévő geotermális kutak gazdasági, technológiai felmérésével megállapítsák: mely kutak lehetnek alkalmasak minierőművek telepítésére. A 18 hónapra tervezett, 650 ezer euró költségvetésű projekt szeptember elsején kezdődött egy itthoni találkozóval, és a munka máris gőzerővel folyik.

„Izlandi, portugál és osztrák szakemberek segítik a munkánkat”- mondja Ádám László a projekt vezetője, aki a projektet több nemzetközi fórumon is bemutatta és a napokban tért vissza egy izlandi nemzetközi geotermális konferenciáról. Nemzetközi szinten is felfigyeltek a munkánkra, az utóbbi időben egyre több megkeresést kapunk külföldi cégektől, akik szeretnének projekteket megvalósítani Magyarországon – hangsúlyozta.

Tudásbázist kellene kialakítani

A projektben fontos szerep jut egy másik hazai kisvállalkozásnak, amely a geotermális minierőmű koncepcióterv kidolgozásáért felel a következő másfél évben. „Egy korábbi munkánk eredményét akarjuk hasznosítani a Geothermal Power projekt során” – mondja Edőcs Krisztián, az Innoterm Kft. vezető projektmenedzsere. A cég az EU4 program során fejlesztett ki egy olyan minierőművet, amelynek a geotermális alkalmazását célozza a jelenlegi munka. A Geothermal Power pályázat sikerét ők is mérföldkőnek tartják, hiszen ezzel is sikerült tovább erősíteni hazánk tekintélyét a geotermális szakterületen. A Geonardo Kft. ügyvezetője szerint néhány év alatt ki lehetne alakítani az országban egy olyan tudásbázist, amely az egész világon versenyképes lehetne, és amely a magyar energetikai tanácsadó és mérnöki kis- és középvállalkozások esélyeit növelheti a nemzetközi piacon. „A Geothermal Power az első nyertes geotermális pályázatunk volt, amelyet továbbiak követtek és jelenleg is több kezdeményezésünk van előkészítés alatt” – mondja Bodó Balázs.

A nyertes pályázat sikerén felbuzdulva az Innoterm Kft. és a Geonardo Kft. közösen újabb geotermális pályázatot készített, amelyet ezúttal a 6. Keretprogram INCO programja alá nyújtottak be. A pályázatot, amely ez esetben az Innoterm Kft. vezetésével és koordinálásával lett beadva, az Európai Bizottság jóváhagyta, a szerződéskötés jelenleg zajlik.

Terjeszkedés más országokban

„Szeretnénk kiterjeszteni a Geothermal Power projektet más országokra is” – mondja Edőcs Krisztián – „ezért adtuk be az ImproveGeoBalkan pályázatunkat”. A projekt ötlete abból a tényből indult ki, hogy a geotermális energia hasznosítása az Európai Unió tagállamaiban növekszik, illetve a jövőben is növekedni fog. Bár a lehetőségek a Nyugat Balkáni országokban is adottak lennének, a geotermális energia kiaknázásának komoly akadályai vannak, amelyek többnyire a balkáni háborúkkal magyarázhatóak. Az Innoterm Kft. ezért egy olyan projekt kidolgozását kezdte meg partnereivel, azzal a céllal, hogy átfogó útiterv – road-map – készüljön el, amely fejlődési irányt jelöl ki gazdaságos, fenntartható és környezetvédelmi szempontból kedvező geotermális energiahasznosításra, illetve elősegíti a geotermális források kiaknázását a térségben.

A pályázatban új nemzetközi összetétellel szerepeltek – összesen 9 partner van –, de a meghatározó szerep itt is a két magyar cégnek jutott. Mindkét vezető hangsúlyozta, hogy az uniós pályázatoknál nagyon fontos a nemzetközi partnerség kialakítása, e nélkül ugyanis a sikeres szereplés elképzelhetetlen. További terveik között szerepel a geotermális tanácsadói hálózat kiterjesztése a többi Kelet-Közép-Európai országra és több minierőmű megvalósítása itthon és a környező országokban is.

Alternatív energiaforrások ismertetése

A geotermális energia hasznosítása csupán az egyik kihasználatlan lehetőség Magyarország számára a megújuló energiaforrások terén. Az alternatív energiákkal kapcsolatos ismeretek terjesztését kívánja segíteni az INTUSER projekt is, amely nemzetközi kooperációban szintén a már említett két cég részvételével, az Innoterm Kft. koordinálásával valósul meg. Az INTUSER projekt legfőbb célja, hogy a különböző energiaforrások előnyeire és lehetséges hátrányaira felhívja a közvélemény figyelmét, elősegítve a tudomány és közvélemény közötti nagy szakadék áthidalását. Az INTUSER projekt a kutatók, a tudósok és a nyilvánosság között őszinte párbeszédre ösztönöz, hogy az energia és a környezet, a tudomány és a gazdasági növekedés közötti viszony jobb megértését elősegítse, kiemelve a kulturális értékek és az emberi természet fontosságát. Az információs hálózat kezdeti első hároméves tartamát az Európai Unió 5. Keretprogram összesen 450 000 euró közvetlen támogatásban részesíti.

„Évente több tucat európai uniós pályázati lehetőség van alternatív energetikával foglalkozó projektek megvalósítására, de nagyon kevés a magyar pályázó” – mondja Horváth János, a Geo-Montan Kkt. ügyvezető igazgatója, aki egy öttagú nemzetközi konzorcium vezetőjeként vesz részt egy ilyen munkában. A cég által készített „Energy Forest” pályázatot 2002 tavaszán sikerült elfogadtatni az EU 5. Keretprogramjával és a szerződéskötés lezárultával tavaly év végén kezdődött meg a munka.

„Energia” erdők telepítése

Releváns webcímek


Nyertes alternatív-energetikai EU projektek hazai kkv .koordinálással:
www.intuser.net
www.geothermalpower.net
www.energyforest.com
Információforrások a témával kapcsolatban:
www.euoldal.hu

Az Energy Forest projekt fő célja, hogy felmérje, mekkora energiamennyiség váltható ki hazánkban erdők telepítésével azokon a területeken, amelyek hatékony mezőgazdasági termelésre nem alkalmasak. A munka jelentőségét az adja, hogy nálunk főleg mezőgazdasági és faipari mellékterméket hasznosítanak energetikai célra, és eddig csak elvi szinten merült fel a kifejezetten energiahordozóként telepített „energia erdők” felhasználási lehetősége – miközben a potenciál óriási. „Jelenleg folyik egy olyan pályázatunk előkészítése, amely a munkát kiterjesztené a 15+10 európai uniós, illetve csatlakozó ország területére” – hangsúlyozta Horváth János, aki szerint a Közösségi Programokon történő részvétel nem csak a közvetlen anyagi támogatás miatt érdekes, hanem indirekt előnyei is vannak. Ilyen például a nemzetközi kapcsolatrendszer kialakítása. Ennek akkor lehet jelentősége, amikor egy külföldi intézmény koordinálásával adnak be egy európai uniós pályázatot, amikor is bizony alaposan megnézik a konzorciumba bevonni kívánt szervezetek referenciáit. Egy korábban nyertes európai uniós pályázat pedig igencsak jó ajánlólevélnek számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik