Üzleti tippek

Innovációs járulék feltételei

admin
admin

2003. 11. 06. 00:00

1. A tervek szerint a társas vállalkozások 2004-től a korrigált nettó árbevételük 0,2 százalékát innovációs járulékként fizetik meg az adóhatóságnak, ha a parlament is áldását adja a kutatás-fejlesztés állami támogatási rendszerének módosítását szabályozó törvényjavaslatra.
2. Innovációs járulékot kell majd fizetni minden számviteli törvény hatálya alá tartozó társaságnak, amely alól kivételt csak az evások és a 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozások képeznek.
3. Ha egy vállalkozás saját forrásból kutatási-fejlesztési tevékenységet végez, illetve finanszíroz, akkor ezen tevékenysége számvitelileg kimutatható költségeit levonhatja a bruttó járulékfizetési kötelezettségéből.
4. A járulék induló mértéke a helyi adókról szóló törvény alapján megállapított üzleti évi korrigált nettó árbevétel 0,2 százaléka, 2005-ben 0,25 százaléka, 2006-ban pedig már 0,3 százaléka.
5. A járulékot a cégeknek önbevallás alapján kell az adóhatóságnak az adóévet követő május 31-ig bevallani és megfizetni.
6. Évközben adóelőleget kell háromszor fizetniük. Vagyis már jövőre negyedévenként meg kell fizetniük az új közterhet, s előlegbevallást is el kell juttatniuk az APEH-hoz.
7. A gazdasági társaságok befizetéseit a központi költségvetés is kiegészíti majd a tervek szerint, s ezen befizetésekből egy elkülönített állami pénzalapot – Kutatási és Technológiai Innovációs Alapot – hoznának létre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.