Üzleti tippek

Innovációs járulék feltételei

admin

2003. 11. 06. 00:00

1. A tervek szerint a társas vállalkozások 2004-től a korrigált nettó árbevételük 0,2 százalékát innovációs járulékként fizetik meg az adóhatóságnak, ha a parlament is áldását adja a kutatás-fejlesztés állami támogatási rendszerének módosítását szabályozó törvényjavaslatra.
2. Innovációs járulékot kell majd fizetni minden számviteli törvény hatálya alá tartozó társaságnak, amely alól kivételt csak az evások és a 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozások képeznek.
3. Ha egy vállalkozás saját forrásból kutatási-fejlesztési tevékenységet végez, illetve finanszíroz, akkor ezen tevékenysége számvitelileg kimutatható költségeit levonhatja a bruttó járulékfizetési kötelezettségéből.
4. A járulék induló mértéke a helyi adókról szóló törvény alapján megállapított üzleti évi korrigált nettó árbevétel 0,2 százaléka, 2005-ben 0,25 százaléka, 2006-ban pedig már 0,3 százaléka.
5. A járulékot a cégeknek önbevallás alapján kell az adóhatóságnak az adóévet követő május 31-ig bevallani és megfizetni.
6. Évközben adóelőleget kell háromszor fizetniük. Vagyis már jövőre negyedévenként meg kell fizetniük az új közterhet, s előlegbevallást is el kell juttatniuk az APEH-hoz.
7. A gazdasági társaságok befizetéseit a központi költségvetés is kiegészíti majd a tervek szerint, s ezen befizetésekből egy elkülönített állami pénzalapot – Kutatási és Technológiai Innovációs Alapot – hoznának létre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Oregon landscape - Crown Point overlooking the Columbia River and the Gorge
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.