Üzleti tippek

Indul a lisztdrágulás, készülnek a pékek

November közepétől újra emeli a lisztárakat a malomipar a búza folyamatos drágulása miatt – közölte lapunkkal Lakatos Zoltán, a feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség elnöke. A mérték várhatóan 8-9 százalék lesz, ami kilónként 4-5 forintos növelést jelentene az 53-55 forintos mai malmi átadási átlagárhoz képest.

A molnárok a búzapiaci árrobbanás nyomán már mintegy 30 százalékkal drágították a lisztet az idei aratás óta. A most tervezett növeléssel kilónként 60 forint körüli malmi lisztárak alakulnának ki, szemben a betakarítás előtti 42–45-ös átadási árszinttel.

A molnárok ma már tonnánként 40 ezer forint feletti áron veszik a búzát, míg az aratás után még „csak” 30 ezer feletti árak alakultak ki. Lakatos szerint a malmok nagy része most is vásárlásra kényszerül, mivel nincs elegendő terménykészlete. A szövetség legfrissebb árumérlege pedig azt tükrözi, hogy az aszály által megtizedelt, 2,95 millió tonnás idei búzatermés – figyelembe véve a több mint 400 ezer tonnás eddigi exportot is – a jövő évi betakarításig nem tart ki. Ezért 2004-ben importra lesz szükség, akár már a májusi uniós csatlakozás előtt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik