Üzleti tippek

Már látszanak a pozitív jelek a gazdaságban

A gazdaságban már mutatkoznak olyan apró jelek, amelyek a kívánt trendfordulóra utalnak, de ahhoz, hogy ez be is következzen, türelmes és következetes gazdaságpolitikára van szükség – mondta László Csaba pénzügyminiszter.

László Csaba szerdán a háromnegyedéves gazdasági folyamatokat elemezve hangsúlyozta, hogy a gazdaság nővekedés 2005-2006-ra érhet el stabil 4 százalék feletti szintet, amennyiben a megkezdett strukturális módósítások kiteljesednek, megfelelően növekszik az export és a beruházások, a gazdaság állapotának megfelelő lesz a lakossági fogyasztás. Hozzátette: a növekedést 0,5-1 százalékponttal növelik az uniós csatlakozás által elérhető többletforrások, és a csatlakozás önmagában.

Az idén várhatóan a GDP 3-3,5 százalékkal növekszik. A működőtöke beáramlása az idén meghaladja az 1 milliárd eurót. Az első kilenc havi folyamatok alapján az államháztartás éves hiánya nem haladja meg a GDP 4,8 százalékát, annak ellenére sem, hogy a tervezettnél 70 milliárd forinttal több lesz a deficit, a bevételek 280 milliárd forinttal, a kiadások 350 milliárd forinttal lesznek nagyobbak.
Kérdésre válaszolva kijelentette: a Pénzügyminisztérium nem lát okot arra, hogy változtasson inflációs előrejelzésén. A jövő évi adóváltozások 1 százalékpontos drágulást okoznak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik