Üzleti tippek

Európa hitel: alig keresik

Az Európa hitel 80 milliárdos kis- és középvállalkozói (kkv) keretének eddigi kihasználtsága 3,84 százalék – tudta meg a Világgazdaság.

Ez nem szokatlan új banki termékeknél – vélik szakmai körökben. A gyakorlatilag május végén indult konstrukcióban részt vevő kereskedelmi bankok a nyári uborkaszezont követően az év hátralévő négy hónapjában felfutásra, mintegy 30 milliárd forint kihelyezésére számítanak.

Optimizmusukat a kormánynak a kkv-célú hitelekhez nyújtott árfolyam-garanciájára alapozzák, aminek köszönhetően a kamat alacsonyan tartható, jelenleg is csak 6,73 százalék.

A lap információi szerint az egyik kereskedelmi bank tervezett az Európa hitelhez hasonló konstrukciót indítani, de elállt tőle, mivel nem tudta nyomott kamattal megvalósítani.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. legfrissebb adatai szerint az Európa hitel 80 milliárdos keretére eddig 103 kérelem érkezett a konstrukcióban részt vevő kereskedelmi bankokhoz – mondta László Boglár szóvivő. Ezek összértéke meghaladja az ötmilliárd forintot. Eddig 71 kérelmet engedélyeztek, hárommilliárd forintot meghaladó értékben. Hármat utasítottak el, ezek igénye 62,7 millió forintot tett ki. Az elbírálás alatt lévő 29 kérelem értéke pedig meghaladja az 1,9 milliárd forintot. Az MFB a 3,84 százalékos kihasználtság ellenére sem aggódik, hiszen a program felfutását kezdettől későbbre várták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik