Üzleti tippek

Csökkent a húskészítmények ára

A gabona és egyes gyümölcsök ára emelkedett, a hús és húskészítményeké azonban csökkent az elmúlt fél év során – adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal.

Idén júniusban 2,9 százalékkal nőtt a mezőgazdasági termékek termelői ára az előző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői közlése szerint a növényi termékek termelőiár-indexe 9,5 százalékkal nőtt, az élő állatoké, állati termékeké 5,9 százalékkal csökkent egy év alatt. Az árszínvonal januártól júniusig megközelítőleg azonos volt az előző év ugyanezen időszakában mérttel.

Többet kellett fizetni a gabonáért

Az első hat hónapban a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 3,6 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 6,0 százalékkal csökkent a bázishoz képest. Januártól júniusig a gabonafélék árszintje éves összehasonlításban 8,7 százalékkal nőtt a tavalyi 32,8 százalékos csökkenés után. A gabonafélék közül a kukorica árnövekedése 18,2 százalékos, a takarmánybúzáé 9,9, az élelmezési búzáé 1,7 százalékos volt.

Az élelmezési célú burgonya ára 31,6 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék ára átlagosan 9,8 százalékkal nőtt 2003 első hat hónapjában. A felvásárolt zöldségek között legnagyobb súllyal szereplő zöldborsó ára 8,9 százalékkal mérséklődött, a zöldpaprikáé 28 százalékkal emelkedett.

A piaci értékesítési ár a paradicsom esetében 2,8 százalékkal csökkent, a zöldpaprikánál 4,7 százalékkal nőtt. A gyümölcsök ára átlagosan 5,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a meggy felvásárlási ára 134,4 százalékkal nőtt, miközben a piaci értékesítési ár nem érte el a tavalyi szintet.

Olcsóbb lett a hús

A vágóállatok termelői ára 10,7 százalékkal elmaradt az előző évi január-júniusitól, ezen belül a vágósertés ára 19,1 százalékkal, a vágóbaromfié 4,1 százalékkal csökkent, a vágóborjú ára viszont 19,2 százalékkal emelkedett.
A tehéntej termelői ára nem változott, a tyúktojásé 6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2002. első fél évében.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik