Üzleti tippek

Ötven hamburger egy pesti szoba ára

Budapesten fele annyi Big Mac szendvicsről kell lemondania annak, aki egy szállodai szobára spórol mint Londonban, ahol e sajátos mérce szerint a világ legdrágább szállodái működnek.
A londoni Jones Lang LaSalle ingatlanpiaci forgalmazó és elemző cég átvette és a szállodaiparra alkalmazta a The Economist által kidolgozott Big Mac-skálát, amellyel a vezető brit gazdasági-politikai folyóirat rendre méri az egyes világvárosok dollárban számolt megélhetési költségeit.

London, te drága

A hotelekre átszabott mérce szerint a legdrágább éjszakákat a londoni szállodákban lehet eltölteni: a brit fővárosban átlagosan 110 Big Mac szendvicsbe kerül egy szoba. A londoni McDonald’s éttermekben akciók nélkül, önmagában 1,99 font az emeletes burgerféleség ára, vagyis e skálán csaknem 220 fontra (83 ezer forintra) jön ki egy átlagos londoni szállodai éjszaka.

Az átlagon belül természetesen óriási a szóródás; a Hyde Park mellett húzódó elegáns Park Lane sugárút szállodasorán egy-egy patinásabb ház háromezer font felett kínál egy éjszakát az elnöki lakosztályban, de a mellékutcák kisebb panzióiban már 40-50 fontért meg lehet szállni. A szállodai Big Mac-skálán a második helyezett Párizs is jelentősen elmarad a londoni hoteláraktól: a francia fővárosban nyolcvan szendvics árát kell kifizetni egy átlagos szobáért éjszakánként. Kelet-Európában a legdrágább az ötödik helyezett Prága, ahol 75 Big Macbe kerül egy szoba. Budapest – 52 burgerrel – a 11. helyet kapta a londoni ingatlancég listáján.


Forrás: /Itthon/2003/06/30/hany_big_mac_egy_szallodai

Ajánlott videó

Olvasói sztorik