Üzleti tippek

befektetőket keres az állam bérlakásépítésre

A kormány 2004-től évi ötezer bérlakás átadását tervezi, az ingatlanokat azonban a korábbi gyakorlattól eltérően elsősorban nem az önkormányzatok, hanem a befektetők építenék fel. A bérleményeket lakbértámogatással tenné mindenki számára elérhetővé az állam.

A Nemzeti Lakásprogram által megfogalmazott cél, hogy évente legalább ötezer bérlakás épüljön. Magyarországon, ennek eredményeképp pedig a lakástípus aránya a jelenlegi 9 százalékról 2018-ra 15 százalékra emelkedjen – mondta Csabai Lászlóné kormánymegbízott, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének keddi konferenciáján. Ezek a célok azonban a magántőke bevonása és a lakásbérlés szociális támogatási rendszerének kialakítása nélkül nem valósulhatnak meg.

Hozzátette: az elmúlt három évben ötvenmilliárd forint állami támogatással 10 318 bérlakás építése indult meg, ám mostanáig mindössze 1 800 készült el. A vállalkozói tőke belépésétől a folyamat felgyorsulását várja a kormány.

Csabai Lászlóné utalt arra, hogy áprilisában hirdették meg az önkormányzatoknak az állami támogatású bérlakáspályázatot, melyen tízmilliárd forint osztható szét. Jelezte: a program annyiban módosult az idén, hogy a támogatás plafonja a korábbi 80 százalékról 70 százalékra csökkent.

Ötszáz forinttól bérelhetünk majd egy négyzetmétert

Jelenleg még szakmai vita folyik arról, hogy a bérlakást építő vállalkozók állami kamattámogatása mellett szükséges-e egyszeri, nagyobb összegű segítséget nyújtani számukra. A pénzügyi tárca szerint nem, inkább a lakbér-támogatási rendszert kellene megerősíteni.

A kormánymegbízott kiemelte, hogy elkészült a lakbértörvény tervezetének első változata, amely szerint az állami támogatású bérlakásoknál négyzetméterenként ezer forint, a magánbérlők esetében hatszáz forint, míg az önkormányzati bérlakásoknál négy-ötszáz forint lenne a lakbér.

Jövőre lép életbe a lakbértörvény

A lakbértörvényt várhatóan szeptemberben fogadja el az Országgyűlés, a jogszabály pedig 2004 januárjától léphet hatályba. Ennek részeként megváltoztatják a szociális támogatások rendszerét is, e szerint a jövedelmi helyzettől és a gyerekszámtól függően lakbér-kiegészítést kapnának a bérlők, melyet a helyi önkormányzatok állapítanának meg.

Az MFB is megjelenik a bérlakáspiacon

Csabai Lászlóné úgy gondolja, a magántőke mellett a bankszféra is megjelenhet a bérlakásépítésben. Erre jó példa, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. céget alapított Nemzeti Lakásberuházó és Ingatlanfejlesztő Rt. néven. A társaság évi 16-17 milliárd forintos hitel kihelyezésével, illetve lakásberuházó cégekben kisebbségi résztulajdon vásárlásával évente mintegy 2 300 bérlakás építését segítheti elő.

Az új MFB leányvállalat emellett az önkormányzatokkal és építési vállalkozókkal közös tőketársaságokat, regionális lakásalapokat és bérlakás-építési mintaprojekteket kíván elindítani a közeljövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik