Üzleti tippek

befektetőket keres az állam bérlakásépítésre

admin

2003. 05. 20. 00:00

A kormány 2004-től évi ötezer bérlakás átadását tervezi, az ingatlanokat azonban a korábbi gyakorlattól eltérően elsősorban nem az önkormányzatok, hanem a befektetők építenék fel. A bérleményeket lakbértámogatással tenné mindenki számára elérhetővé az állam.

A Nemzeti Lakásprogram által megfogalmazott cél, hogy évente legalább ötezer bérlakás épüljön. Magyarországon, ennek eredményeképp pedig a lakástípus aránya a jelenlegi 9 százalékról 2018-ra 15 százalékra emelkedjen – mondta Csabai Lászlóné kormánymegbízott, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének keddi konferenciáján. Ezek a célok azonban a magántőke bevonása és a lakásbérlés szociális támogatási rendszerének kialakítása nélkül nem valósulhatnak meg.

Hozzátette: az elmúlt három évben ötvenmilliárd forint állami támogatással 10 318 bérlakás építése indult meg, ám mostanáig mindössze 1 800 készült el. A vállalkozói tőke belépésétől a folyamat felgyorsulását várja a kormány.

Csabai Lászlóné utalt arra, hogy áprilisában hirdették meg az önkormányzatoknak az állami támogatású bérlakáspályázatot, melyen tízmilliárd forint osztható szét. Jelezte: a program annyiban módosult az idén, hogy a támogatás plafonja a korábbi 80 százalékról 70 százalékra csökkent.

Ötszáz forinttól bérelhetünk majd egy négyzetmétert

Jelenleg még szakmai vita folyik arról, hogy a bérlakást építő vállalkozók állami kamattámogatása mellett szükséges-e egyszeri, nagyobb összegű segítséget nyújtani számukra. A pénzügyi tárca szerint nem, inkább a lakbér-támogatási rendszert kellene megerősíteni.

A kormánymegbízott kiemelte, hogy elkészült a lakbértörvény tervezetének első változata, amely szerint az állami támogatású bérlakásoknál négyzetméterenként ezer forint, a magánbérlők esetében hatszáz forint, míg az önkormányzati bérlakásoknál négy-ötszáz forint lenne a lakbér.

Jövőre lép életbe a lakbértörvény

A lakbértörvényt várhatóan szeptemberben fogadja el az Országgyűlés, a jogszabály pedig 2004 januárjától léphet hatályba. Ennek részeként megváltoztatják a szociális támogatások rendszerét is, e szerint a jövedelmi helyzettől és a gyerekszámtól függően lakbér-kiegészítést kapnának a bérlők, melyet a helyi önkormányzatok állapítanának meg.

Az MFB is megjelenik a bérlakáspiacon

Csabai Lászlóné úgy gondolja, a magántőke mellett a bankszféra is megjelenhet a bérlakásépítésben. Erre jó példa, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. céget alapított Nemzeti Lakásberuházó és Ingatlanfejlesztő Rt. néven. A társaság évi 16-17 milliárd forintos hitel kihelyezésével, illetve lakásberuházó cégekben kisebbségi résztulajdon vásárlásával évente mintegy 2 300 bérlakás építését segítheti elő.

Az új MFB leányvállalat emellett az önkormányzatokkal és építési vállalkozókkal közös tőketársaságokat, regionális lakásalapokat és bérlakás-építési mintaprojekteket kíván elindítani a közeljövőben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.