Üzleti tippek

Kis- és középvállalkozások EU-s pályázatai

A gazdasági tárca adatai szerint a március 1-i meghirdetés óta mintegy ezer kis- és özépvállalkozás nyújtott be pályázatot a Széchenyi Gazdaságfejlesztési Programra.

Apatini Kornélné, a minisztérium helyettes államtitkára a vállalkozók uniós felkészítését szolgáló, Az EU házhoz jön című programsorozatának gyöngyösi állomásán elmondta: a program alapján a kis- és középvállalkozások az idén 8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe.

Az eddigi tapasztalatok szerint a legtöbb mikrovállalkozás és cég – a kiírásban szereplő 9 részprogram közül – az ISO minőségirányítási rendszerek kiépítésével pályázik az alapra. Ugyanakkor kevés a feldolgozó ipari beruházás megvalósításához benyújtott támogatási igény. A helyettes államtitkár szerint ennek az az oka, hogy az ilyen beruházás időigényesebb előkészítéssel jár, ezért várhatóan június végén fut be a tárcához az ilyen jellegű pályázatok zöme.

Közlése szerint népszerűek azok a pályázatok, amelyeket kamarák és különböző szakmai szövetségek részére írtak ki uniós felkészítési programok megvalósítására; erre az idén 250 millió forint áll
rendelkezésre.

A pályázatok elbírálása már ezen a héten elkezdődik és folyamatosan zajlik a jövőben – tette hozzá. Elmondta, az EU házhoz jön című program keretében – amelynek során a minisztérium szakelőadói felkeresik mind a 150 kistérséget – a februári kezdet óta Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartottak tájékoztatókat, amelyeken mintegy 4 ezer vállalkozó vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik