Üzleti tippek

Kalmár István

A Koncentrátor

Akit buldózernek hívnak – régi ismerősei csak így emlegetik Kalmár Istvánt, a Magyar Posta Rt. elnök-vezérigazgatóját. A Posta első számú vezetőjének székét tavaly novemberben elfoglaló szakember egyik gyengéjének éppen azt tartja, hogy nem tud veszíteni. Ha egyszer elindult valamerre, buldózerhez hasonlóan képtelen megfordulni. Igaz, eddig nem is igen kellett meghátrálnia.
Régebbi ragadványneve mellé Kalmár István az idén egy újabbat is kiérdemelt. A Nagy Koncentrátor – ahogy mostanában emlegetik – pazarlásnak és bűnnek tartaná, ha a Magyar Posta országos hálózatában rejlő lehetőségek kihasználatlanul maradnának. Különösen azután, hogy értékítélete szerint a Posta korábbi menedzsmentje egy hatalmas ziccert már kihagyott, amikor lemondott az okmányirodák működtetéséről. Holott erre a feladatra a postai hálózatnál alkalmasabbat keresve sem lehetett volna találni. Ilyen tévedéseket Kalmár István nem kíván elkövetni. Ezért minden lehetőséget megragad, hogy a hagyományos postai tevékenységeket kiegészítő, jól jövedelmező feladatokat szerezzen cége számára, a posta óriási hálózatának egyre jobb kihasználása érdekében.

Munkájához segítséget nyújtanak a családi tradíciók. Lakása falán vendégei megcsodálhatják azt az oroszlánbőrt, amely Kalmár egyik felmenője, Kittenberger Kálmán 1936-os sikeres afrikai vadászatának tanújele. Így érthető, hogy Kalmár István legkedvesebb hobbija a vadászat lett.

Eredmények


• A Tetra rendszerű készenléti hálózat kiépítési jogának elnyerése
• A Postabank megszerzése
• Az elektronikus közbeszerzés Postához kerülése

Miután a postához került, pénzt nem kért terveihez. Mint mondja, beérte azzal az erős ígérettel, hogy hagyják dolgozni. És ennek meg is lett az eredménye: elképzelései megvalósításáról nem kellett lemondania. Mert hagyták dolgozni. Sőt, ha kellett, segítették is. A pályáját a Videotonnál kezdő, majd a Microsystem Rt. egyik alapítójaként feltűnő, 1998-ban pedig már az adóhivatal informatikai elnökhelyetteseként és miniszterelnöki főtanácsadóként tevékenykedő szakember elsőként a Postabankot szerezte meg a posta számára. Szintén nem elhanyagolható, hogy cége megkapta a lehetőséget az elektronikus közbeszerzések lebonyolítására is. “A legnagyobb lépés a Magyar Posta visszavezetése a távközlésbe” – mondja Kalmár. A készenléti szervezetek távközlési és informatikai igényeinek kielégítését szolgáló, Tetra rádiórendszerről van szó, amelyet – egy kormányzati döntés nyomán – a Posta építhet ki.

Kalmár elképzelései megvalósításához elkerülhetetlennek tartja a megfelelő munkatársi gárda kialakítását. Ahogy fogalmaz: ő egy átlagember és csak átlagos képességűekkel tud együtt dolgozni, a nagyon gyenge képességűek és a nagyon “okosak” már elmentek a cégtől. A tavaly 98,7 milliárd forintos árbevételt és 1,9 milliárdos nyereséget elérő vállalat 2001-es üzleti tervében szereplő 115,5 milliárd forintos bevételt és 2,1 milliárdos profitot tehát az átlagos postásoknak kell “összehozniuk”. Emellett rájuk vár a Posta előtt álló új feladatok teljesítése is. És ilyenekből lesz bőven; Kalmár Istvánnak vannak még tervei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik