Üzleti tippek

Leisztinger Tamás



Elért eredmények

• Értékes tőzsdei felvásárlások (Pick, Zalakerámia)
• Az Arago-csoport konszolidált saját tőkéje 15 milliárd forintra rúg

Csupán a tőzsdei cégek közül négyhez (Eravis, BÁV, Zalakerámia, Pick) van, vagy volt köze a Leisztinger Tamás nevével fémjelzett Arago Befektetési Holdingnak, amely maga is tőzsdei szereplő. Az Arago – sikeres befektetései révén – mára mintegy 15 milliárd forintos konszolidált saját tőkéjű csoporttá fejlődött. Az elmúlt évben szerezte meg a 11 milliárdos piaci értékű Zalakerámia, 2000 nyarán pedig a 26 milliárdos Pick feletti befolyást, ellenséges tőzsdei felvásárlás (takeover) során. Az új tulajdonosnak a legtöbb esetben sikerült a menedzsmenttel megegyeznie a felvásárlással megszerzett társaságokat érintő fő kérdéseken. Ez alól kivételt jelent a Zalakerámia, ahol a cégvezetést is át kellett szervezni. Ez a társaság később is meglepetést okozott az új befektetőnek, ugyanis a fundamentális mutatók alapján olcsónak számító Zalakerámia helyzete a vártnál is sokkal elszomorítóbb volt. Mára sikerült úrrá lenni a helyzeten, a pénzügyi rendbetétel véget ért, így végre elkezdődhetett egy 3 éves stratégiai terv kidolgozása. Ezt feltehetően egyedül viszi végig az Arago, ám középtávon egyáltalán nem zárkóznak el egy stratégiai partner bevonásától. Már csak azért sem, mert a kereslet bővülése nyomán szükség van a kapacitások fejlesztésére.
Az idén nyáron felvásárolt Pick esetében Leisztinger nem kíván alapvető stratégiai változásokat. Mint mondja, a vezetéssel együttműködve gondolják újra a szalámigyár stratégiáját. Tulajdonképpen ugyanazt az utat követik majd, mint eddig, legfeljebb az Arago tapasztalatait felhasználva gyorsítják a piacszerzést, illetve takarékosabban próbálják működtetni a cégcsoportot.
Az Arago-csoport gyökerei a HB Westminster II. kárpótlásijegy-hasznosító társasághoz nyúlnak vissza, amely eredményesen vett részt a gyógyszertári központok privatizációjában. A csoport az évek során teljesen átalakult, a fenti központokat – köztük a legnagyobbat, a gyógyszerkereskedő Westpharmát – 1999-ben eladták, szintúgy a BÁV-részesedést. Ez utóbbin nyereséggel adtak ugyan túl, mégsem számít “szép emléknek” a csoporton belül, ugyanis a társtulajdonos Magyar Fejlesztési Bankkal nem volt felhőtlen a viszony. Jelenleg a Zalakerámián és a Picken kívül a gyakorlatilag összevontan működő Hunguest Hotels és Eravis szállodaláncokat birtokolja a holding.
A Budapesti Értéktőzsde jövőjéről a piaci viszonyokat jól ismerő Leisztinger szkeptikusan vélekedik. Felvásárlói szemmel nézve a vegyi cégek (BorsodChem, TVK, Pannonplast), a Richter, sőt még a Mol is potenciálisan felvásárlási célponttá vált, vagy válik a következő 5-10 évben egy-egy igazán tőkeerős csoport számára. Akkor pedig a mai értelemben vett tőzsdének lassan bealkonyul, csupán kisebb helyi cégek, esetleg az Új Gazdaság vállalatai lesznek jelen a hazai értékpapírpiacon. Az Arago helyzete is változik, hiszen a Pick megszerzésével egy időre lezárult a vállalatfelvásárlások kora. Most már a meglévő cégekre koncentrálnak, s gyakorlatilag “szakmai” és nem pénzügyi befektetőként foglalkoznak a meghatározó Arago-érdekeltségekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik