Pénzügy

Nyugdíjpénz: bánhatják, akik nem tudnak lépést tartani

Itt az év eleje, s mint az Azénpénzem.hu megírta, számos önkéntes nyugdíjpénztár emelte a minimális befizetendő összeget. Íme, néhány példa:

  • A Honvéd önkéntes nyugdíjpénztárnál az egyéni egységes tagdíj évente a tárgyév első napján érvényes minimálbér 60 százaléka. Ami a 2018-as 6900 forintról az idén 7450 forintra hízott.
  • A Magyar Posta Takarék (MPT) 3,2 ezer forintról emelt 3,9 ezerre, 2019 elején pedig már 4,1 ezer forintos befizetést vár el tagjaitól.
  • Az Aranykor 2018 első félévében még 5 ezer, a másodikban viszont már 6 ezer forintban határozta meg a tagdíj alsó határát. Az idén pedig az éves minimális megtakarítási összeg a tárgyév első napján érvényes minimálbér 60 százaléka, vagyis 7500 forint. Az elvárt befizetéseket negyedévente vizsgálják.
  • A Budapest 2500 forintról emelt 2019-ben 4000 forintra.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjainak mintegy fele nem fizet amúgy, és a vagyon 22 százaléka az övék. Nem véletlen tehát, hogy a minimális tagdíjat egyre magasabban szabják meg a kasszák.

Amit nem árt tudni:

  • Az előírások szerint a tagdíjat nem fizetők hozamából az előírt havi befizetés működési és likviditási alapra jutó havi hányadát levonja a pénztár.
  • Akik nem folyamatosan fizetnek tagdíjat, azok pedig lehet, hogy hiába pótolják utólag a tagdíjhátralékot, több pénztárnál  jellemző, hogy nem írják jóvá a már levont költségeket az ügyfeleknek.

A lap megjegyzi, akik kevésbé szerencsések, mert nem tudnak lépést tartani a befizetendő tagdíjakkal, azoknál az emelés miatt jobban apad a korábbi megtakarítás.

De a lényeg: a jegybank szerint a pénztártagok díjterhelése összességében igen alacsony.

Kiemelt kép: Thinksotck

Ajánlott videó

Olvasói sztorik