Pénzügy

Adóemelés miatt drágulhatnak a kedvenc hazai turistacélpontok

A jelentős vendégforgalmat vonzó hazai városok közül több is emelte idén a vendégek által fizetendő idegenforgalmi adó mértékét. A maximumot egyébként a Pénzügyminisztérium 517 forintnál húzta meg erre az évre, és például Hévízen, Balatonalmádiban és Balatonfüreden is éltek az emelés lehetőségével, igaz mindegyik város csak 515 forintig ment el – derül ki a Napi.hu cikkéből. Ez 10-15 forintos emelést jelentett náluk.

Az adónem jelegzetessége, hogy minden egyes beszedett forintjához az állam is ugyanannyival járul hozzá, és jellemzően településfejlesztésre fordítják. Balatonnfürednek 2017-ben 350 millió forint bevétele származott az adóból, Hévíznek 565 millió forintja. Van olyan település is, amelynek alig, vagy egyáltalán nincs is bevétele idegenforgalmi adóból.

A portál által megnézett települések többsége amúgy nem emelte az adót idén, és volt olyan település is, ahol tavaly csökkentettek. Mogyoródon azért vitték le 2018-ban 450 forintról 290 forintra az adót, hogy a szállásadók befizetési hajlandóságát emeljék, és ez be is jött nekik.

Kiemelt kép: A Hévízi-gyógytó; MTVA/Bizományosi: Nagy Ferenc 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik