Pénzügy

Ugorhat Magyarország jövő évi felminősítése

Komoly kockázatok fenyegetik Olaszország, Portugália és Magyarország hitelképességét, figyelmeztetett csütörtökön megjelent elemzésében a Moody’s. A hitelminősítő szerint a magyar gazdaságpolitika lépéseit várhatóan teszteli majd a kedvezőtlenre forduló külső környezet, így egyáltalán nem biztos, hogy 2019-ben felminősítésre számíthatunk, számolt be a Portfolio.hu.

A továbbra is magas államadósság és a bankrendszer kockázatai közös pontot jelentenek Olaszország, Portugália és Magyarország esetében, emeli ki a Moody’s friss tanulmányában. Portugália és Magyarország elmúlt években bevezetett reformlépései növelték az országok ellenállóképességét, Olaszország esetében pedig az új kormány lelassította a reformfolyamatot, miközben az adósságot csökkenő pályára kellene állítani.

Magyarország kapcsán a tanulmány kiemeli, hogy a válságnak komoly gyengeségekkel futottunk neki, azonban a fizetési mérlegben pozitív fordulatot láttunk az elmúlt években. A hitelminősítő várakozásai szerint 2018-2020-ban a magyar gazdaság átlagosan 3,6 százalékos éves növekedést produkálhat.

A kihívások között kiemelik a demográfiát, a gyenge termelékenységet az eurózónához képest és a korlátozott költségvetési teret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik