Gazdaság

Elmaradt Magyarország felminősítése – az áprilisi választások miatt?

fitch ratings (fitch ratings, leminősítés, )
fitch ratings (fitch ratings, leminősítés, )

Változatlanul BBB mínusz szinten hagyta a magyar adósbesorolást pénteken a Fitch pozitív kilátás mellett, vagyis idén másodszor kellett csalódniuk azoknak, akik felminősítésben bíztak.

Három hete az S&P hagyta változatlanul a magyar adósbesorolást, akkor is várható volt a lépés, ahogy most is. A Fitch most kiemeli, hogy a magyar adósbesorolás az erős strukturális tényezők mellett tükrözi a továbbra is viszonylag

magas államadósságot, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlanságát és a makrogazdaság volatilitását. 

A Fitch megítélése szerint az alábbiak kellenének egy további felminősítéshez:

  • A külső adósság csökkenésének folytatása
  • Növekvő bizalom a gazdaságpolitikában, javuló üzleti környezet, ami élénkítheti a növekedést is
  • A GDP-arányos adósságráta további csökkenése

Kivárnak

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők úgy vélik, a döntés oka az, hogy a hitelminősítő kivár, amíg kiderül, milyen lesz a választások után a gazdaságpolitika.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője kiemelte: az országgyűlési választások előtt egy hitelminősítő sem lép szívesen, ezért sem számítottak változásra. A választások eredménye önmagában nem igazán befolyásolja a minősítést, mivel az gazdasági faktorokon alapul, mégis szokásos ilyenkor a kivárás, hogy megtudják, a választások után az új kormány összetétele és megkezdett munkája jelent-e gazdasági irányváltást.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője úgy vélte: a gazdasági folyamatok kedvezőek és megerősítik a hitelminősítéshez tavaly novemberben rendelt pozitív kilátásokat. Az azóta eltelt nem egészen fél év viszont túl rövid idő ahhoz, hogy a hitelminősítő ismét új értékelést adjon ki – mondta. Amennyiben a választásokat követően is fennmarad a növekedésösztönző és kockázatokat mérséklő gazdaságpolitika, akkor reális esély van arra, hogy 6-12 hónap távlatában a Fitch javítani fog Magyarország adósságbesorolásán – mondta Török Zoltán.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint várható volt a korábbi minősítés fenntartása. „A Fitch döntése arra utal, hogy kivárnak a jobb osztályzattal. Megvárják, hogy a választások után a kormány milyen gazdaságpolitikai lépéseket tervez, majd ezek ismeretében döntenek az esetleges jobb osztályzatról” – fogalmazott a vezető elemző.

A szakember hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország a régión belül a gyengébb osztályzatokkal rendelkező országok közé tartozik. Csehország, Lengyelország és Szlovákia besorolása ugyanis a három nagy hitelminősítőnél (Fitch Ratings, Moody’s, Standard&Poor’s) több szinttel haladja meg a magyart.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Justin Lane

Ajánlott videó

Olvasói sztorik