Pénzügy

Nagy bukta lehet, ha így spekulál a lakáshitelénél

Többen állnak ma döntés előtt: jövedelmük már megengedné a lakáshitel felvételét, de nem áll rendelkezésükre az önrész, nincs annyi megtakarításuk. Sokaknak csábító lehet az alacsony kamatkörnyezet, és ha az elemzői vélemények beigazolódnak, a dráguló lakások miatt többen dönthetnek ma lakásvásárlás mellett. A Pénzcentrum azt vizsgálta, mi történik ha valaki személyi hitelből fedezné az önrészt.

A kombinált konstrukció egészen biztosan drága, emellett azonban kockázatosnak is tűnik. Kikértük a Bank360 szakértőinek véleményét, akik elmondták, létező és működő konstrukcióról van szó. A cikkben egy konkrét esettel is számoltak:

  • 5 millió forintos személyi hitelből fedezett önrész és 15 millió forintos lakáshitel (= összesen 20 millió forint felvett hitel) után 39 743 644 forint lett a visszafizetendő.

Azaz majdnem a felvett összeg dupláját kell így visszafizetni.  

A Bank360 szakértői a személyi hitel+lakáshitel kombinációt csak végső megoldásként ajánlják és kizárólag azoknak a pénzügyileg tudatos hitelfelvevőknek, akik hosszú távra ismerik a lehetőségeiket, és előre pontosan mindent kiszámoltak.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik