Pénzügy

Mutatjuk, mennyi kell egy új lakáshoz a 10 milliós CSOK-hitel mellé

A CSOK-bővítés a vidéki nagyvárosokban élő családokat érintheti kedvezően. Az új lakások piacának mindkét oldalát, a keresletet és a kínálatot is érintik az állami támogatási rendszer változásai, ami stabilizálhatja az új lakások árait.

A kétgyermekesek számára elérhetővé vált kedvezményes, maximum 10 millió forintos lakáshitel mellé Győrben és Szombathelyen 14-15 millió forint önrészre van szükség egy 60 négyzetméteres új lakáshoz. Ugyanez az összeg Székesfehérváron vagy a fővároshoz közeli Érden több mint 20 millió forint, míg Budapesten közel 36 millió forint, derül ki az Ingatlan.com elemzéséből.

Az ingatlanos portál úgy véli, kiegyensúlyozottabbá válhat az új lakások piaca a legutóbb bejelentett változtatások eredményeként. Az elemzésben vizsgálták az állami támogatási rendszerben történő módosítások lehetséges piaci hatásait, illetve azt is, hogy mennyibe kerülnek a kétgyermekes családoknak is megfelelő 60 négyzetméteres új lakások, azaz mekkora önrészre van szükségük az állami támogatású kedvezményes hitelösszeg mellett.

A kereslet és kínálat is élénkülhet

A portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint többen vághatnak bele új lakás vásárlásába, mert a kétgyermekes családok számára is elérhetővé válik a kedvezményes 10 millió forintos kedvezményes kamatozású hitel, a háromgyermekeseknél pedig 15 millió forintra emelkedik a hitellimit. A kínálatot pedig a kedvezményes lakásépítési áfára vonatkozó új szabályok élénkíthetik, mert az elmúlt hetekben az is kiderült, hogy a kedvezményes lakásáfa milyen feltételekkel alkalmazható 2019 után.

Kedvezményes lakásáfa 2019 után?

Balogh László itt arra gondolt, hogy az őszi adócsomag tervezetében szerepelt, hogy 2019 után is alkalmazható lenne a jelenlegi 5 százalékos kedvezményes áfa az új lakások építésekor, amennyiben:

  • az ingatlan 2019 végén már szerkezetkész állapotban van, illetve
  • ha a dokumentációt, különösen az adásvételi szerződést már benyújtották a földhivatalhoz.

Az őszi adócsomagot még nem szavazta meg a parlament. De ha ezt a módosítást megszavazzák, az 1-2 évvel kitolhatja a kedvezményes áfa alkalmazását, valószínűsítette megkeresésünkre.

A szakember szerint a kétgyermekes háztartások mellett várhatóan a legalább két gyermeket tervező családokat érintik kedvezően a változások. A kereslet bővülése miatt szintén jól járhatnak a társasházépítők, illetve a jövőbeli új lakást vásárlók is, mert a kedvezményes áfa meghosszabbításával a kínálat a következő években is tovább bővülhet.

Balogh László szerint

  • a CSOK bővítése elsősorban a vidéki nagyvárosokban élő családoknak jelent nagyobb segítséget, mert ott olcsóbbak az új lakások, mint Budapesten.
  • Azok is jól járhatnak a változással, akik viszonylag olcsó telkeket kínáló kisebb településen szeretnének családi házat építeni.

Egyelőre konkrétumokat nem lehet tudni arról, hogy a sok esetben lakásfelújításra is használt lakástakarék-szerződések helyett milyen más korszerűsítési célú támogatás lesz elérhető, de az előzetes kormányzati nyilatkozatok alapján erre is születhet megoldás.

Hol, mennyi kell a 10 millión felül?

Az elemzés szerint a 60 négyzetméteres új lakásokhoz Békéscsabán átlagosan alig több mint 6 millióval, Miskolcon 8,8 millió forinttal és Kaposváron pedig 11,1 millió forinttal kell kiegészíteni a 10 millió forintos hitelt, ezekben a városokban viszonylag szűk a kínálat. A népszerűbb nyugat-magyarországi megyeszékhelyek közül Győrben és Szombathelyen 14-15 millió forintra van szükség. Székesfehérváron a 10 milliós hitelösszeghez több mint 21 millió forintot kell hozzátenni. A fővároshoz közeli Érden szintén több mint 20 millió forint kell ehhez, míg Budapesten ugyanez az összeg közel 36 millió forintra rúg.

Balogh László a kilátásokról szólva elmondta, a pontos piaci hatásokat majd akkor lehet bemutatni, ha a CSOK eddig bejelentett és várható módosításairól megjelennek a jogszabályok. Az biztos, hogy a kedvezményes hitelösszeg növelése a háromgyermekes családoknál, a kétgyermekeseknél pedig a 10 millió forintos támogatott hitel lehetősége olyanok számára is megoldást jelenthetnek, akik eddig a piaci kamatokkal nem tudtak hozzájutni a lakáshitelhez.

A szakember kifejtette, hogy a támogatott hitelek engedélyezésekor a bankok ugyanúgy vizsgálják az igénylők hitelképességét mint eddig. A 25 évig fix és kedvezményes kamatozású hitelek törlesztőrészlete várhatóan alacsonyabb lesz, mint a piaci alapon nyújtott hitelek törlesztője.

Emiatt pedig a bankok hitelbírálata során olyan igénylők is hitelhez juthatnak, akik eddig piaci alapon nem tudtak lakáshitelt felvenni

– tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik