Pénzügy

Szülőtartás: sokaknak lehet félnivalója

Legutóbb 2016. július 1-jén módosították a szülőtartás szabályait, mely szerint a felnőtt gyermekeket kötelezhetik arra, hogy tartsák el szüleiket. A két éve életbe lépett törvénymódosítás azt is lehetővé teszi, hogy a szülő helyett bármely harmadik személy (azaz idősotthon, ellátó szolgálat, ápolási szolgálat, kórház, szociális intézmény vagy akár egy barát, szomszéd, rokon, aki a szülőt gondozza) a szülő hozzájárulása nélkül is kötelezheti a gyermeket arra, hogy eltartsa a szüleit. Vagyis beperelheti a gyermeket az egy évre visszamenő költségei megtérítésének érdekében.

A Pénzcentrum.hu annak járt utána, mennyire éltek eddig ezzel a joggal, akiket érint. Az általuk megkérdezett szakemberek szerint még nincs itt az áttörés, nem indult be a tömeges pereskedés. De az egyik szakember szerint ez csak idő kérdése.

A fejünk felett lebeg Damoklész kardja. Nem most és nem is közeljövőben lesz a szülőtartással gond, hanem évek múlva, 2035 körül, amikor komoly gondot jelent majd az állami nyugdíjak finanszírozása

– mondta a portálnak Farkas András nyugdíjszakértő. Ő úgy véli, nem is feltétlenül a rokonok indítanak majd szülőtartási pereket.

Arra hivatkozott, hogy 2017. január 1-jétől

  • a szociális törvény új rendelkezése szerint, ha tartós bentlakásos intézményi ellátás esetén az ellátottnak van nagykorú, vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke, a jövedelemhányad (jellemzően a nyugdíj 80 százaléka) és az intézményi térítési díj közötti különbözet megfizetésére kötelezhető a gyerek.
  • Ha a gyerek a megállapodás alapján nem hajlandó fizetni, akkor az intézmény saját jogon, a szülő egyetértése, sőt tudomása nélkül is beperelheti a gyereket tartási kötelezettsége és képessége mértékével arányban állóan a díjkülönbözet megfizetése érdekében

Ez az a rendelkezés, amely szélesre tárhatja a kaput a szülőtartási perek előtt – jegyezte meg Farkas András, hozzátéve, hogy erre egyre inkább sor kerülhet a jövőben.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik