Pénzügy
Budapest, 2012. január 28.
Eladó ingatlan a XIII. kerületben. Már küldik az értesítést a bedõlt lakáshiteleseknek arról, hogy kinek az ingatlanát veszi meg a banktól az állam, márciusban pedig már lakásokat vásárolhat a Nemzeti Eszközkezelõ.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Vannak ingatlanok, amelyeknél 10 százalékot is lehet alkudni még most is

24.hu
24.hu

2018. 10. 22. 07:41

Átlagosan akár másfél-két hónappal rövidebb idő alatt lehet eladni az ingatlanokat most Magyarországon, mint 2013-ban, így egy panellakást átlagosan 2, míg egy társasházi téglalakást akár 3 hónap alatt is lehet értékesíteni – közölte az Otthon Centrum.

Ez annyiban nem meglepő, hogy öt éve mélyponton volt az ingatlanpiac, azóta aztán bedurrant, egyre-másra keresik az ingatlanokat hol befektetési, hol lakhatási céllal.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta: a családi házak átlagosan közel fél év alatt kelnek el, ami azonban így is több mint 50 nappal rövidebb a 2013-ban jellemző 8 hónapos átlagos értékesítési időtartamnál.

Az újépítésű lakások értékesítése átlagosan kétszer olyan hosszú ideig tart, mint a használt lakásoké, az elemző szerint ez azért nem jelent problémát, mert egy társasházi lakás jellemzően másfél év alatt készül el, így a kivitelezőnek elegendő idő áll rendelkezésére az eladásra.

Mindezzel párhuzamosan az eladóknak jóval kevesebbet kell engedniük az árból, mint 2013-ban: az alku mértéke folyamatosan csökken, az elmúlt öt évben 4 és 10 százalék közé mérséklődött.

Míg 2013-ban átlagosan 13 százalékkal lehetett végül olcsóbban megvásárolni az adott ingatlant a kezdetben meghirdetett árnál, addig 2018-ban csupán a vételár 7,1 százalékát tudta megspórolni a vevő az alku során.

Az egyes ingatlantípusoknál persze más és más az alku tere, de még az ingatlan elhelyezkedése is sokat számít.

  • Az áralku értéke a családi házaknál a legnagyobb, itt a kezdetben meghirdetett ár 10,2 százalékát tudja megspórolni a vevő – átlagosan, vagyis van, ahol még ennél is több engedményt sikerül kicsikarni, és van, ahol – mert például nincs túlárazva a ház – alig valamit.
  • A legkisebb árengedményt, átlagosan 4,3 százalékot a panellakásoknál tudják elérni a vevők.
  • Az újépítésű lakásoknál a kivitelezési költségek folyamatos emelkedési miatt nem jellemző az alku.

Azonban a használt ingatlanoknál sem mindig lehet alkudni, mivel egy jó elhelyezkedésű és árú használt ingatlanért akár még licithelyzet is könnyen kialakulhat – hívta fel a figyelmet az Otthon Centrum elemzési vezetője.

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

Terminator 2  Judgment day
1991
Real  James Cameron
Arnold Schwarzenegger
Linda Hamilton
Joe Morton
James Cameron.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Kassar / Pacific Western
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.