Pénzügy

Pénzcsere: bevont forintmilliárdok az embereknél

rabolt pénz (húszezres, húszezer forint, )
rabolt pénz (húszezres, húszezer forint, )
Még mindig sok régi két-, öt- és húszezres nem érkezett vissza.

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Bukszával a Magyar Nemzeti Bank közölte, hogy 4,5 millió régi kétezres, 2,9 millió ötezres és 4,5 millió régi húszezres nem érkezett még vissza. A jegybanknak a megsemmisült, tönkrement bankjegyekről nincsenek adatai, így a piacon lévő régi bankjegyek száma valamivel alacsonyabb is lehet.

A régi kétezreseket, ötezreseket 2020 július végéig cserélik a bankok, posták, az MNB 2037 július végéig ad a régiek helyett újat. A régi húszezreseknél a postai és bankfiókos határidő 2020 vége, az MNB pedig 2037 végéig várja azokat.

Az ezresek cseréje jól halad

Összesen több mint 71 millió darab van forgalomban, ezek 68 százaléka már új, azaz kevesebb mint 23 millió régi ezrest kell lecserélni. Erre október végéig van mód, addig bárhol kötelesek elfogadni a régi ezreseket.

Az új ezreseknél is él majd a 3/20 éves határidő, tehát 2021 október végéig a bankoknál, postákon lehet kérni helyettük újat, a Magyar Nemzeti Bankban pedig 2038 október végéig lehet ezt megtenni.

Az ezres után csak az ötszázas marad. Az új ötszázast várhatóan idén mutatják be, a forgalomban pedig jövőre jelenik meg, amivel lezárul a 2014-ben indított bankjegycsere.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik