Pénzügy

47 milliós bírságot kapott a MagNet Bank

Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenőrzései keretében korlátozott terjedelmű, nem teljeskörű átfogó vizsgálatot folytatott a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-nél (MagNet Bank), írta honlapján. A 2015. december 31-től a vizsgálat lezárásáig, azaz a 2018. május 10-ig terjedő időszakot tekintették át.

A jegybank vizsgálata során hiányosságokat tárt fel többek között

  • a hitelkockázat kezelése terén a hitelintézetnél egyebek közt a monitoring folyamatban,
  • a fedezetek meglétével, értékelésével és érvényesíthetőségével kapcsolatos belső szabályozottság, eljárásrendek körében.
  • A követeléseladások kapcsán hiányzott az azokra vonatkozó, kellő részletezettségű belső szabályozás, és
  • nem állt rendelkezésre megfelelő – a kockázatok mértékének meghatározásához elengedhetetlen – ügyfélcsoport-képzési és ügyfélminősítési rendszer sem.

A jövőben pontos – a főkönyvvel és az analitikával egyező– adatszolgáltatás érdekében a MagNet Banknak felül kell vizsgálnia az adatteljesítést támogató informatikai rendszerét. A jegybank – mint azt a más piaci szereplővel kapcsolatos korábbi bírsághatározatai is jelzik – kiemelt szigorral lép fel a pénzügyi intézmények adatszolgáltatásra vonatkozó esetleges jogsértései miatt (kiemelten szankcionálva azoknál az adatszolgáltatási tábláknál tapasztalt hibákat, amelyeket a szektorral 2017-ben részletesen is egyeztetett az MNB.)

További hiányosságokat talált emellett a jegybank a MagNet Bank

  • belső ellenőrének tevékenysége,
  • a javadalmazási politika,
  • az informatikai rendszer védelmére, illetve
  • a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megakadályozására vonatkozó belső szabályozottság kapcsán.

Mindezek alapján 2018. szeptember 30-i teljesítési határidővel kötelezte a bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A jogsértések miatt az MNB összességében 47 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre.A bírságösszeg meghatározásakor figyelembe vették a hitelkockázat-kezelés kapcsán feltárt számos jogsértés magas vagy jelentős kockázati besorolását. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre, más piaci szereplőkre, a hitelintézet számos problémát már a vizsgálat során kijavított, illetve annál már az MNB helyszíni vizsgálati szakasza idején is előremutató változások zajlottak.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.