Pénzügy

Jogsértő részvényértékesítés miatt bírságolt az MNB

24.hu
24.hu

2018. 05. 15. 12:03

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 millió forint bírságot szabott ki az NVT Cooperation Zrt.-re az értékpapírok zárt körű forgalomba hozatalát érintő bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt, emellett 26 millió forintra bírságolta a társaság egyik vezetőjét, aki a zárt körben kibocsátott részvényeit jogsértő módon ajánlotta nyilvános értékesítésre.
Korábban a témában:

A közlemény szerint az MNB piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a budapesti székhelyű – az eljárás alatt felszámolás alá került – NVT Cooperation Zrt. végzett-e engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve, hogy értékpapír-forgalmazási tevékenysége megfelelt-e a tőkepiaci törvény vonatkozó rendelkezéseinek.

A jegybank már a vizsgálat megindításakor megállapította, hogy a társaság nem minősül nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátójának, és – tájékoztató, valamint hirdetmény hiányában – nem jogosult értékpapírok nyilvános értékesítésére  felajánlására sem. A jegybank ezért már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendelt el, illetve a társaság adatait megjelentette internetes honlapja Figyelmeztetések menüpontjában.

A vizsgálat megállapította, hogy a társaság a tőkepiaci törvény előírása ellenére sem a megalakulását, sem az alaptőkéjének későbbi emelését követően nem tett bejelentést a törzsrészvényeinek zárt körű forgalomba hozataláról az MNB felé.

Emellett a részvény-értékesítési tevékenységet ténylegesen nem az NVT Cooperation Zrt., hanem annak egyik vezető tisztségviselője magánszemélyként végezte, aki közreműködők útján tájékoztató, valamint hirdetmény hiányában nyilvános értékesítési ajánlatot tett közzé a saját NVT-törzsrészvényeit érintően, megsértve ezzel a részvény-értékesítésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

Az NVT Cooperation Zrt. működésével összefüggésben az MNB az illetékes cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárását kezdeményezte.
A jegybank engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet eljárása során nem tárt fel, közölte az MNB.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.