Pénzügy

Jogsértő részvényértékesítés miatt bírságolt az MNB

24.hu
24.hu

2018. 05. 15. 12:03

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 millió forint bírságot szabott ki az NVT Cooperation Zrt.-re az értékpapírok zárt körű forgalomba hozatalát érintő bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt, emellett 26 millió forintra bírságolta a társaság egyik vezetőjét, aki a zárt körben kibocsátott részvényeit jogsértő módon ajánlotta nyilvános értékesítésre.
Korábban a témában:

A közlemény szerint az MNB piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a budapesti székhelyű – az eljárás alatt felszámolás alá került – NVT Cooperation Zrt. végzett-e engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve, hogy értékpapír-forgalmazási tevékenysége megfelelt-e a tőkepiaci törvény vonatkozó rendelkezéseinek.

A jegybank már a vizsgálat megindításakor megállapította, hogy a társaság nem minősül nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátójának, és – tájékoztató, valamint hirdetmény hiányában – nem jogosult értékpapírok nyilvános értékesítésére  felajánlására sem. A jegybank ezért már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendelt el, illetve a társaság adatait megjelentette internetes honlapja Figyelmeztetések menüpontjában.

A vizsgálat megállapította, hogy a társaság a tőkepiaci törvény előírása ellenére sem a megalakulását, sem az alaptőkéjének későbbi emelését követően nem tett bejelentést a törzsrészvényeinek zárt körű forgalomba hozataláról az MNB felé.

Emellett a részvény-értékesítési tevékenységet ténylegesen nem az NVT Cooperation Zrt., hanem annak egyik vezető tisztségviselője magánszemélyként végezte, aki közreműködők útján tájékoztató, valamint hirdetmény hiányában nyilvános értékesítési ajánlatot tett közzé a saját NVT-törzsrészvényeit érintően, megsértve ezzel a részvény-értékesítésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

Az NVT Cooperation Zrt. működésével összefüggésben az MNB az illetékes cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárását kezdeményezte.
A jegybank engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet eljárása során nem tárt fel, közölte az MNB.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.