Pénzügy
This illustration picture taken on February 12, 2016 in Paris shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. 
The European Central Bank will take a decision soon on whether to keep printing 500-euro banknotes, with the arguments for doing so becoming "less and less convincing", a top-ranking official said on February 11, 2016. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA

10 millió euró felett 700 magyar vagyona

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 05. 28. 10:49

A teljes lakosság gazdagodik, de a legvagyonosabbak megtakarításai híznak leggyorsabban.

A legvagyonosabbak átlagnál sokkal gyorsabb gazdagodása repíti a privátbankokat, 700 magyarnak már 10 millió euró feletti vagyona lehet – idézi a Biztosítási Szemle a Blochamps Capital tanulmányát. A friss adatok szerint egyre többen az olyan prémiumkliens, akinek több tízmilliós a megtakarítása, új ügyfélként keresi a privátbanki szolgáltatóját.

Jellemző adat, hogy a legnagyobb lakossági banknál, az OTP-nél a lakossági vagyonnövekmény több mint 40 százalékát a privátbanki ügyfelek megtakarításainak növekedése adta tavaly. A háztartások pénzügyi vagyona is dinamikusan növekszik, 2017 végén 38 206 milliárd forint volt, 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A hazai vagyonos réteg a régió más országaihoz képest egyelőre kis létszámú. 600-700 magyarnak van igazán nagy, 10 millió euró fölötti vagyona.

Ezen rétegen belül a tanulmány szerint megjelent egy nagyon gyorsan gyarapodó, üzleti sikereit gyakran politikai kapcsolataira alapozó réteg. Bár a sajtó jellemzően csak néhány emberről ír, a tanulmány szerint ezres nagyságrendű lehet a haszonhúzók száma.

Magyarországon mintegy 40 ezer privátbanki számla lehet, bár az ügyfélkör meghatározását nehezíti, hogy egyes pénzintézeteknél a belépési limitek eléggé eltérők. A számlatulajdonosok többségének 30-50 millió, de legfeljebb 100 millió forintos megtakarításuk van. A felső tízezernek már 300 millió forint fölött van a vagyona.

A privátbanki megtakarítások összege 2017 elejére elérte a 4000 milliárd forintot, ám nem minden gazdag gyarapodik egyformán.

A privátbanki ügyfelek többsége az alacsony kamatkörnyezet miatt csak kisebb mértékben tudta növelni megtakarításait.A külföldre történő vagyonmentés lelassult. Távol már a 2012-es év, amikor még a középosztály is a határ menti bankok trezorjait tömte a pénzével. Mivel már befektetői szempontból is kedvező a hazai adókörnyezet, így a likvid vagyonokat érdemes idehaza fialtatni.

penz-vagyon(960x640)(1).jpg (pénz, vagyon)
Háromszorosára nőtt a gazdag magyarok vagyona
Számukra eredményesen telt az elmúlt tíz év.

Fotó: Europress

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.