Pénzügy

Hatalmas előrelépés lehet, ha ezt tényleg meglépik Orbánék

A bérek adóterheinél lehet látványos csökkentés a jövőben. És ez érdemi változásokat hozhat. Munkáltatói oldalról a szociális hozzájárulási adó a jelenleg érvényben lévő bérmegállapodás alapján 2022-re 11,5 százalékra csökkenne a mostani 19,5 százalékról. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László azonban azt mondta az Mfor-nak : ilyen pénzpiaci, gazdasági környezet és erős magyar makroszámok mellett gyorsabban is lehetne haladni, például a hatéves bérmegállapodásban foglaltaknál. Konkrétan a szociális hozzájárulási adó (szochó) mértékét 10 százalék alá lehetne csökkenteni a most induló kormányzati ciklusban.

A portál megnézte, mi történne ha az szja és a szochó mértékét is radikálisan, 9 százalékra sikerülne mérsékelni.

  • Jelenleg a rendszeres, tehát egyszeri juttatások nélküli átlagos bruttó bér 308 258 forint a legfrissebb statisztika szerint, ebből a mostani adók mellett alig 205 ezer forintja marad a dolgozónak, ami az szja csökkentése nyomán 223 ezer forint fölé emelkedne. Ez 9 százalékkal nagyobb fizetést jelentene.
  • Az, hogy a vállalkozó egy átlagbérrel fizetett dolgozót alkalmaz, összesen majdnem 373 ezer forintjába kerül, ami a 9 százalékos szochóval 33 ezerrel (9 százalékkal) 340 ezer forintra csökkenne.

Így az adóék az idei 45 százalékról 34,3 százalékra módosulna, amivel a tagállami rangsor élvonalából az utolsó harmadába kerülnénk. Egészen pontosan annyira terhelné a magyar állam a béreket, mint amennyire a dánok. A régiót nézve pedig a jelenlegi legnagyobb teher helyett a legkisebbet alkalmazná Magyarország. Mindez hatalmas versenyelőnyt jelentene.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Parragh László a kamara gazdasági évnyitóján márciusban. MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik