Pénzügy

Tízmilliókat fizetett a MÁV tavaly a késések miatt

Kevesen tudják, hogy anyagi kompenzációt kaphatnak, ha késik a vonat.

Összesen 22,6 millió forintnyi kártérítést fizetett ki utasainak a MÁV-START Zrt. tavaly a késések miatt  – tudta meg a 24.hu. A cég évi több mint 140 millió utast szállít, belföldi viszonylatban mintegy 4300, nemzetközi viszonylatban közel 1980 ügyben kellett az utasokat anyagilag kompenzálni. A belföldi járatokon érvényesített átlagos kártérítési összeg 1372 forint, a nemzetközi utazásoknál pedig 8434 forint volt.

A MÁV-START Zrt. csak a helyjeggyel, pótjeggyel, valamint pót-és helyjeggyel igénybe vehető vonatok esetében és csak 30 percnél nagyobb késés esetén fizet kártérítést.

Belföldi forgalomban ilyen vonatnak minősülnek az InterCity és az Expressz vonatok, a gyorsvonati pótjeggyel igénybe vehető vonatok (gyors/sebesvonatok), illetve a nemzetközi minőségi távolsági forgalomban közlekedő EuroCity, Railjet és EuroNight járatok. Az átalány-kártérítés összege a jegy árának 25 százaléka a 30 és 119 perc közötti, 50 százaléka pedig 120 perces vagy azt meghaladó késés esetén.

A kártérítés fizetésének szabályait uniós rendelet határozza meg, ehhez képest a  MÁV-START még engedékeny is az utasokkal szemben. Bár a EU-s szabályozás szerint 60 perc késés után kellene átalány-kártérítést fizetni, a vasúttársaság már 30 perc esetén teljesíti a visszatérítést és míg az uniós rendelet szerint csak a 4 euró (durván 1200 forint) feletti összeget kell kifizetni, a MÁV-START ezt a határt 1000 forintnál húzta meg. A magyar vasúttársaság azt is lehetővé tette, hogy a kisebb tételeket az utasok összegyűjtve érvényesítsék.

Kiemelt képünk illusztráció:Máthé Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik