Pénzügy

Mutatjuk, melyik szakmában lehet most legjobb a fizetése

Az informatikusok és a mérnökök bérét erősen feltornázta az utóbbi időben a megnövekedett kereslet, jelenleg azonban egy újabb szektor dolgozói örülhetnek: a következő, átlag feletti béremelkedésre a pénzügyi szektorban számíthatnak – írta a Pénzcentrum.hu.

Hogy a pénzügyi szektoron belül mégis kik kereshetnek mostanában igen jól? Képzelje, nem a bankárok. A pénzügyi szektornak csaknem a 90 százalékát a bankszektor teszi ki, a jelentős fizetésemelkedésre azonban pont a maradék 10 százalék számíthat, azok, akik például könyvvizsgáló cégeknél dolgoznak. A fizetések növekedésében nagy szerepet játszanak az SSC-k bővülése, ez ugyanis kihat a pénzügyi munkaerőpiacra is. A külföldi multik egyre komplexebb munkaköröket hoznak Magyarországra. Például olyan pozíciók is megjelentek a magyar munkaerőpiacon, amelyeken már élesben kell elemezni az amerikai piac számára. Ezekért a feladatokért természetesen jó fizetéseket lehet kapni, a szakemberekért verseny alakul ki, és ez felsrófolja a béreket az egész ágazatban.  – írta a portál.

Mennyi az annyi?

Idézik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb (2016.) adatait, mely szerint egy pénzügyi elemző és befektetési tanácsadó átlagosan bruttó 597 898 forintot keres, az adótanácsadók és adószakértők 544 126 forintot, a kontrollerek átlagos bruttója 482 625 forint, a könyvvizsgálók, könyvelők pedig bruttó 491 089 fizetést kapnak. Ezek országos átlagok, tehát szakterülettől, pozíciótól és a szakmában szerezett tapasztalattól függően ettől jelentősen eltérhetnek a keresetek.

A Hays adatai szerint pályakezdő könyvelő minimum bruttó 250 ezer forintot keres, de az átlag inkább a 290 ezer. 3-5 éves munkatapasztalattal viszont már 480 ezer forintos bruttó bér az átlag, vezetői szinten pedig akár a 900 ezer forintos bruttó fizetés is elérhető. Egy pályakezdő kontroller viszont már alapból kicsit magasabb fizetésről indul, ő legalább 320 ezres bruttóval kezd (de inkább a 350 ezer az átlag), aki pedig már négy éve űzi a szakmát, az átlagosan 500 ezres bruttót zsebelhet be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik