Gazdaság
AppleMark

Véres küzdelem folyik az eladókért

24.hu
24.hu

2017. 09. 29. 14:02

Korábban a témában:

A Blokkk.com mutat egy statisztikát is arról, hol mennyit kerestek a dolgozó (mérlegbeszámolók alapján, havi átlagkereset, tavalyi adatok). E szerint a Lidl-ben és az Ikeában volt a legvastagabb a boríték.

A KSH adatai szerint a foglalkoztatottak száma (amiben az alkalmazottak mellett a vállalkozók, segítő családtagok, mindenki, aki egy órát is dolgozik a boltban, benne van) csökkent 2017-ben. A négy főnél nagyobb boltokban éppen csak szinten maradt a létszám, tehát sikerült megtartani a dolgozókat, a fizikai munkát végző eladók, pénztárosok, árufeltöltők mintegy 20 százalékos keresetemelkedése mellett. De mindenki embert keres, a nagy láncok és a kisboltok egyaránt (utóbbi esetében ennek egyik ékes bizonyítéka a sok “rögtön jövök” tábla, ami persze azt is jelzi, hogy már csak egy emberre futja, így nem biztos, hogy kell másik is).

Megfigyelhető az is, hogy a szakmák együtt mozognak. Az élelmiszeres nagyáruházak feljebb kúsztak a bérrangsorban, miközben az élelmiszeres szakboltok (hús, zöldség, pékáru) a végén kullognak.

Számít az is, hogy az egyes eladó szakmákban kötelező-e a szakképesítés (amikor az eladó kiszolgálja a vásárlót), ilyen az élelmiszer, vagy például a műszaki cikk kereskedelem. A zöldséges, ruhás, vagy könyves eladónak nem kötelező a szakképesítés, de a pénztárosnál sem előírás. A részmunkaidő már csak ráadás, hasonlóképpen a vasárnapi nyitva tartás, ami 50%-os pótlékkal dobja meg a hét végi keresetet,meg a statisztikát (a boltoknak egyébként nagyjából a harmada van nyitva vasárnap, a plázákban ez kötelező a bérlőknek, a nagyáruházak nem kockáztatnak, kinyitnak, a kicsik többsége viszont nem húzza fel a redőnyt, mert nem éri meg neki, hiszen kevés vásárlója lenne, bár a nagyok közül sem mindenkinek aranybánya ez, sőt).

Az eladók alaposan megtapogatják a hóvégi borítékot és ugyanúgy, mint sok helyen másutt, néhány ezer forintért is továbblépnek. Megtehetik mert kevés az ember és a konkurencia boldogan fogadja a jöttmenteket is (a boldogság persze rögvest elillan, amikor a frissen érkezett dolgozó továbbáll egy áruházzal). A boltosok legnagyobb sajnálatára óriási a – szaknyelven – fluktuáció, a jövés-menés persze sokirányú. Nyom is mindenkit.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.