Pénzügy
A study conducted by Harvard Business School found that users of Airbnb with African American names had 15 percent less chance of being accepted. Users have reported racial bias claiming that with a non African American name they were able to book the same accommodation with more success. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

Még most is bombaüzlet lehet belevágni az Airbnb-be

24.hu
24.hu

2017. 11. 07. 11:00

Korábban a témában:

Budapesten az elmúlt időszakban elszálltak az ingatlanárak – a Pénzcentrum.hu arra volt kíváncsi, az áremelkedés mellett is megéri-e még azért venni lakást, hogy rövid távú lakáskiadáson szedjük meg magunka. Ehhez megnézték, mennyivel kereshetünk több pénzt évente, ha a hosszú távú lakáskiadás helyett például az AirBnB-t választjuk.

Megállapítják, hogy bár sokan azt gondolták, hogy az AirBnB-láznak befellegzett, ez mégsem járt a piac összeomlásával. Míg 2016-ban 13 793 budapesti ingatlan volt megtalálható a cég adatbázisában az AirBnB-s statisztikákkal foglalkozó Airdna.co oldal adata szerint, addig ez a szám 2017-re 18 915-re duzzadt. És hogy továbbra is megéri-e a dolog? Egy két lakrészes belvárosi lakás megvásárlásából kiindulva számoltak.

Modelljük és számításaik szerint:

  • Egy új Airbnb-snél az első évben 13,3 ezer, második évtől kezdve pedig 19,2 ezer euró lehet a bevétel.  Ez forintban, jelenlegi árfolyamon kiszámolva 4,1 millió illetve 6 millió forint. Ha mindezt öt évre vizsgáljuk, akkor a teljes bevétel 28,1 millió forint lesz, melyet, ha öttel elosztunk, akkor az durván évi 5,62 millió forint. Ennyi tehát, a legegyszerűbb modellt alkalmazva, az éves bevétel az ingatlanon. A vizsgált lakás vételárára 63,9 millió forintot vettek figyelembe, így az derült ki, hogy az ingatlanon 8,8 százalék bruttó hozamot lehet elérni.
  • Ezzel szemben ha nem rövid távú lakáskiadásra rendezkedünk be, hanem kiadjuk a lakást egy ingatlankezelőnek, az elviheti a bevételünk 30 százalékát is, tehát a hozamunk rögtön 6,2 százalékra csökken.
  • Ehhez képest, ha simán kiadjuk az ingatlant, akkor a kisebb lakrészre számolhatunk 100 ezer forint havi bérleti díjat, a nagyobbra pedig nyugodtan kérhetünk akár 160 ezer forintot is, így a havi 260 ezer forintos teljes bevétellel 4,5 százalékos hozamot érhetünk el, ha úgy számolunk, hogy évente egy hónapot üresen áll a lakás.

Összehasonlításul pedig mellétették: a Prémium Magyar Államkötvény éves kamata öt évre 3,8 százalék.

A portál külön végzett arra is számításokat, hogy mi a helyzet ha a lakást hitelből vásároljuk. Ekkor a fenti hozamszintekből nagyjából 2,5 – 3 százalékpontot kell levonnunk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2016. június 16.
Perényi János bécsi magyar nagykövet beszédet mond a magyar zsidók auschwitzi deportálásáról nyílt Falak, jelek, sorsok című vándorkiállítás megnyitóján a bécsi Igazságügyi Palotában 2016. június 16-án.
MTI Fotó: Filep István
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.