Gazdaság

Fordulat jöhet az Airbnb-ben

Átláthatóvá tennék a magyarországi lakáshoteleket.

Elkezdődtek az egyeztetések a Magyar Turisztikai Ügynökségnél a rövid távú lakáskiadás, benne az airbnb-zés újraszabályozásáról – írja a Világgazdaság. Ezt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) évek óta szorgalmazta, most a munkába külső szakértőket is bevonnak.

A szállodaszövetség javasolja a kereskedelmi szálláshelyekkel azonos adózás bevezetését, a kiadható napok éves szintű korlátozását, minimális egészségügyi, biztonsági követelmények előírását, a közvetítő platformok felelősségének meghatározását. A csomagban szerepel a vendégek bejelentése a schengeni előírások szerint, és adatszolgáltatás a szállásadók vendégforgalmáról, bevételeiről.

Flesch Tamás, az MSZÉSZ általános alelnöke közölte, hogy a 20 ezer budapesti, három-öt csillagos szálloda forgalmi adatairól több bontásban is pontos adatok vannak, de a nyolcezer airbnb-s lakásról nagyon keveset tudni, noha azok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a vendégforgalomból. Az airbnb-zést nem ellehetetleníteni kellene, csak megszüntetni az olyan – Airbnb címszó alatt megjelent – lakáshoteleket, amelyek szállodaként működnek, de nem úgy adóznak – tette hozzá. Ilyen épületeket már kifejezetten a befektetőknek építenek, és cégek adják ki a szállásokat. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik