Gazdaság

OECD: a világ élvonalába ugrott a magyar magánnyugdíjak hozama

Az OECD frissen közölt kutatása szerint a magyar önkéntes és magánnyugdíjpénztárak teljesítménye kiemelkedik a világon, az 5 éves nettó átlagos reálhozam alapján a legjobban teljesítő három ország egyike vagyunk.

Ugyanakkor a teljes magyar nyugdíjvagyon növekedése szinte megállt az elmúlt évtizedben. Miközben a fejlett világban a GDP-hez viszonyított átlagos nyugdíjvagyon arány közel 50 százalékra nőtt tíz év alatt, addig Magyarország a maga 4,3 százalékos arányával az utolsók között van. Nálunk csak Luxemburg és Görögország mutatott fel rosszabb értékeket.

Cikkajánlónk:

Semmivé foszlik az államosított nyugdíjvagyon
A 2945,7 milliárd forintos összegből tavaly november végére alig 790 milliárd forint maradt, ami decemberben tovább csökkenhetett.

A tanulmány szerint a nyugdíjvagyon jelentősebb részét államkötvényekbe, vállalati kötvényekbe vagy részvényekbe fektették a vizsgált országok intézményei. Magyarországon a magán és önkéntes nyugdíjpénztárakban kezelt vagyon jelentősebb része állampapírokban és egyéb kötvényekben van, emellett viszonylag nagyobb arányt tesznek még ki a befektetési alapok a nyugdíjpénzek kihelyezésében.

A fejlett világ teljes magánnyugdíjvagyonának kétharmadát az USA teszi ki.

(Portfólió)

Kiemelt kép: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik