Pénzügy
Budapest, 2009. március 10.
Az érme elõoldala. Megkezdõdtek az elõkészületek az új 200 forintos érme verésére, amibõl mintegy 70 millió készül majd. A Kósa István, a Magyar Pénzverõ Zrt. fõvésnöke által tervezett új érme átmérõje 28,3 mm, súlya 9 gramm és kétfajta ötvözetbõl készül. A csere költsége már három év után megtérül és onnantól számítva évente további 1-1,5 milliárd forinttal növekszik a megtakarítás. Az új érmét várhatóan az elsõ félév végén vezetik be.
MTI Fotó: Balaton József

Egy hónap – a fiatalok fele maximum ennyit húzna ki a megtakarításával

24.hu
24.hu

2017. 10. 30. 11:18

A takarékosság nem egy napra szól, de október utolsó munkanapján, a takarékosság napján, érdemes még inkább számot vetnünk pénzügyeinkkel. Ami a hazai trendeket illeti, észrevehetően van még mit fejlődni a pénzügyi tudatosság terén, legfőképp a felnövekvő generációnak. A K&H legutóbbi felmérése szerint a magyar pályakezdők megtakarítási szokásai jóval elmaradnak az optimumtól, még ha 2017 második negyedévében a megtakarítások aránya rekordot is döntött.
Korábban a témában:

Október 31-ről legtöbbünknek a Halloween jut az eszébe, ám idén ugyanerre a napra esik a Takarékosság Világnapja is, amelynek hagyományát egy 1924-es milánói banki konferenciának köszönhetjük. A világnapot egyszerűen azért találták ki, hogy a takarékosságot nemzetközi szinten is népszerűsítsék és az emberek általános gondolkodásába építsék. Mára ugyan a világnap kissé megkopott és inkább a fejlődő országokban van keletje, a pénzügyi tudatosság minden társadalomban, minden család életében fontos szerepet játszik most is.

Magyarországon még mindig jellemző, hogy sokan a „párna alatt tartják a pénzüket”, hatalmas készpénzállomány van forgalomban. A munkaerőpiacra lépő vagy épp készülő fiatalok már járatosabbak a digitális bankolásban, kevésbé tartanak az elektronikus pénzkezeléstől, azonban mindössze 31 százalékuk tesz félre minden hónap elején, derül ki a bank Pályakezdők Jóléti Indexe idei felméréséből. Ez meglehetősen alacsony arány, mégis a korábbi időszakokhoz képest jelentős növekedést jelent. A megkérdezett fiatalok 27 százaléka sehogy sem takarít meg, viszont azok aránya, akik rendelkeznek bármilyen megtakarítással, 2017 második félévében rekordarányt, 46 százalékot ért el.

  • A megkérdezett fiatalok megtakarításainak átlaga összesen 629 ezer forintra rúgott (ugyanez év elején átlag 767 ezer forint volt, vagyis a megtakarítók számának növekedése nem eredményezte a megtakarítási összegek erőteljes növekedését),
  • az aktív dolgozók átlagosan 763 ezer forinttal rendelkeztek,
  • a diákok 534 ezer forintot tettek félre,
  • a munkanélküliek 678 ezer forint,
  • míg a GYES/GYED-en lévők a legkevesebb, 134 ezer forintos megtakarítással éltek.

„Felmérésünkből jól látható, ami a hosszútávon való gondolkodást illeti, továbbra is vegyes a kép. A 19 és 29 év közötti magyar fiatalok 52 százaléka legfeljebb 1 hónapig tudna kizárólag a megtakarításaira támaszkodni. Ugyanez igaz a GYES/GYED-en lévő fiatalok 56 százalékára is, ami szintén elég szomorú aránynak számít. Ugyanekkor az aktív keresők csupán 20 százaléka állította, hogy 1 hónapig bírná fenntartani magát a félretett vagyonából. A megkérdezett fiatalok körében 30 százalék azok aránya, akik legalább fél évig megélnének bevétel nélkül, a megtakarításaik segítségével. A takarékosság világnapján tehát érdemes azon, elgondolkoznunk, hogy a tartalékaink, befektetéseink mennyiben illeszkednek, vagy lennének jobban illeszthetőek jövőbeni terveinkhez és családon belül is beszéljünk azokról. A pénzügyi tudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni – értékelt a bank Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezője Horváth Magyary Nóra. (A vetélkedő hét éve próbálja az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését erősíteni.)

Kiemelt kép: MTI, Balaton József

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.