Pénzügy
Budapest, 2009. március 10.
Az érme elõoldala. Megkezdõdtek az elõkészületek az új 200 forintos érme verésére, amibõl mintegy 70 millió készül majd. A Kósa István, a Magyar Pénzverõ Zrt. fõvésnöke által tervezett új érme átmérõje 28,3 mm, súlya 9 gramm és kétfajta ötvözetbõl készül. A csere költsége már három év után megtérül és onnantól számítva évente további 1-1,5 milliárd forinttal növekszik a megtakarítás. Az új érmét várhatóan az elsõ félév végén vezetik be.
MTI Fotó: Balaton József

Egy hónap – a fiatalok fele maximum ennyit húzna ki a megtakarításával

24.hu
24.hu

2017. 10. 30. 11:18

A takarékosság nem egy napra szól, de október utolsó munkanapján, a takarékosság napján, érdemes még inkább számot vetnünk pénzügyeinkkel. Ami a hazai trendeket illeti, észrevehetően van még mit fejlődni a pénzügyi tudatosság terén, legfőképp a felnövekvő generációnak. A K&H legutóbbi felmérése szerint a magyar pályakezdők megtakarítási szokásai jóval elmaradnak az optimumtól, még ha 2017 második negyedévében a megtakarítások aránya rekordot is döntött.
Korábban a témában:

Október 31-ről legtöbbünknek a Halloween jut az eszébe, ám idén ugyanerre a napra esik a Takarékosság Világnapja is, amelynek hagyományát egy 1924-es milánói banki konferenciának köszönhetjük. A világnapot egyszerűen azért találták ki, hogy a takarékosságot nemzetközi szinten is népszerűsítsék és az emberek általános gondolkodásába építsék. Mára ugyan a világnap kissé megkopott és inkább a fejlődő országokban van keletje, a pénzügyi tudatosság minden társadalomban, minden család életében fontos szerepet játszik most is.

Magyarországon még mindig jellemző, hogy sokan a „párna alatt tartják a pénzüket”, hatalmas készpénzállomány van forgalomban. A munkaerőpiacra lépő vagy épp készülő fiatalok már járatosabbak a digitális bankolásban, kevésbé tartanak az elektronikus pénzkezeléstől, azonban mindössze 31 százalékuk tesz félre minden hónap elején, derül ki a bank Pályakezdők Jóléti Indexe idei felméréséből. Ez meglehetősen alacsony arány, mégis a korábbi időszakokhoz képest jelentős növekedést jelent. A megkérdezett fiatalok 27 százaléka sehogy sem takarít meg, viszont azok aránya, akik rendelkeznek bármilyen megtakarítással, 2017 második félévében rekordarányt, 46 százalékot ért el.

  • A megkérdezett fiatalok megtakarításainak átlaga összesen 629 ezer forintra rúgott (ugyanez év elején átlag 767 ezer forint volt, vagyis a megtakarítók számának növekedése nem eredményezte a megtakarítási összegek erőteljes növekedését),
  • az aktív dolgozók átlagosan 763 ezer forinttal rendelkeztek,
  • a diákok 534 ezer forintot tettek félre,
  • a munkanélküliek 678 ezer forint,
  • míg a GYES/GYED-en lévők a legkevesebb, 134 ezer forintos megtakarítással éltek.

„Felmérésünkből jól látható, ami a hosszútávon való gondolkodást illeti, továbbra is vegyes a kép. A 19 és 29 év közötti magyar fiatalok 52 százaléka legfeljebb 1 hónapig tudna kizárólag a megtakarításaira támaszkodni. Ugyanez igaz a GYES/GYED-en lévő fiatalok 56 százalékára is, ami szintén elég szomorú aránynak számít. Ugyanekkor az aktív keresők csupán 20 százaléka állította, hogy 1 hónapig bírná fenntartani magát a félretett vagyonából. A megkérdezett fiatalok körében 30 százalék azok aránya, akik legalább fél évig megélnének bevétel nélkül, a megtakarításaik segítségével. A takarékosság világnapján tehát érdemes azon, elgondolkoznunk, hogy a tartalékaink, befektetéseink mennyiben illeszkednek, vagy lennének jobban illeszthetőek jövőbeni terveinkhez és családon belül is beszéljünk azokról. A pénzügyi tudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni – értékelt a bank Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezője Horváth Magyary Nóra. (A vetélkedő hét éve próbálja az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését erősíteni.)

Kiemelt kép: MTI, Balaton József

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.