Pénzügy
Cape Town, South Africa

Így tarthatja kordában a költéseit

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2017. 10. 16. 14:21

Ismerős az érzés, hogy megkaptuk a fizetést, és hipp-hopp, már el is illant a számlánkról? Holott úgy érezzük, „nem is költöttünk semmire”? Viszonylag egyszerűen ki lehet deríteni, hol folyik el a pénzünk, mit kell tennünk ahhoz, hogy ne legyenek folyton anyagi gondjaink, vagy hogy ne görcsöljünk, ha valami nagyobb (várt vagy váratlan) kiadás jön.

Egyszerűen csak vezetnünk kell a bevételeinket és kiadásainkat. Károly például néha panaszkodik arról, hogy hamar elfogy a pénzük, de nem tudja, miért.

Egy-kettőre kiderül, hol folyik el a pénze

A férfi nem keres rosszul, ahogy felesége sem, úgy érzi, takarékosan vásárol (mindig összehasonlítja az árakat a boltban), ennek ellenére hó végére általában lenullázódik a számlájuk. És ez gyakran téma a házaspár között.

Rábeszéltük, vegye számba a bevételeiket és kiadásaikat, hogy kiderüljön, hol lyukas a családi költségvetés. Mivel vásárlásaik 90 százalékát bankkártyával intézik, a különböző közüzemi és egyéb számlákat pedig átutalják, viszonylag egyszerű dolga volt: csak a bankszámlakivonatot kellett elővennie, aztán szépen kategorizálni a tételeket.

Ami kiderült számára, hogy

  • a bevételeikhez képest jelentős összegű a hitelkártyáról fizetett összeg,
  • talán túl sokat költenek étteremre és
  • sokkal több kiadással járnak a havi nagybevásárlást kiegészítő alkalmi 1-2-3 ezer forintos kisbevásárlások, mint gondolta.

De nem gondolta volna azt sem, hogy a két gyerek különóráira (uszoda, nyelvóra, zenetanulás) és kötelező iskolai befizetendőire (ebéd, kiránduláspénz) mennyit költenek. Ezt a tételt kb. a felére saccolta volna. Arról sem volt fogalma, hogy az ő havi egyszeri fodrászati kiadásához képest mennyibe kerül, hogy a felesége olyan jó formában legyen (fodrász, kozmetika, pedikűr, manikűr, aerobikóra).

Az is világossá vált, hogy szórakozásra keveset áldoznak, és benzinre sem kiugróan sokat. Nagyobb tétel volt még a rezsi – ez elgondolkodtatta. Valamint viszonylag fajsúlyos a nyugdíjcélú megtakarításuk, de mint mondta, abból nem akarnak lefaragni, mert nem szeretnének idős korukra szegénységben élni.

Kockás füzet, Excel-tábla, vagy app?

Ha már a költéseinkkel foglalkozunk, nemcsak a múltbéli költségeket érdemes számba venni, hanem jó, ha felkészülünk a várható, és az előre nem látható kiadásokra is.

Például úgy, hogy kiszámoljuk, havonta mennyit kell félretennünk ahhoz, hogy a megcélzott kiadások (lehet ez iskolakezdés, ruhatárfrissítés, nyaralás, karácsony, stb.) ne okozzanak gondot. És hogy valamilyen szinten felkészüljünk a váratlan kiadásokra is.
Hiszen ha tudjuk, hogy lesz mondjuk 50-100-200 ezer forint kiadásunk, akkor abból ki lehet számolni, havonta mennyit kell erre félretenni. Plusz toldjuk meg ezt az összeget még egy kicsivel, hogy a nem várt költések se borítsák fel a családi büdzsét. Vagyis tartalékoljunk.

A kiadásokat és bevételeket vezethetjük egyszerűen egy kockás füzetben is, de aki alapszinten ismeri az Excel-programot, az számítógépre is viheti a költségvetést, és akkor a számolgatásokat is megúszhatja.

Aki inkább készpénzzel vásárol, fizet, annak kicsit munkásabb lehet a dolog, mert minden blokkot, számlát, csekket el kell tennie. Aki viszont szinte mindig kártyával és bankszámláról fizet, annak a banki kivonat is elég lehet. Sőt, még a költségek besorolásával sem feltétlenül kell bíbelődni, erre ott vannak a különböző appok. Mint pl. a Wyze, amelyik négy bank, köztük az OTP számlakivonata alapján képes kategorizálni a költéseket.

Egy biztos: ha azt akarjuk, hogy a saját életszínvonalunkon mindig legyen elég pénzünk, ahhoz az első lépés az, hogy tisztában legyünk vele, mire mennyit adunk ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.