Gazdaság

Hatalmas pénzszórást rendez a kormány a tartalékból

Sportra mennek majd vaskos milliárdok, de Lázár János minisztériuma is kap, nem tudni pontosan, mire.

Már tavaly is írtunk róla, hogy a kormány mennyire nagyvonalúan bánik a költségvetési tartalékkal, a Zoom legújabb cikke is alátámasztja ezt. A portál arról ír, hogy most egyetlen kormányhatározatban 23,7 milliárd forintot költöttek el. Mindez a hétfői Magyar Közlönyből derült ki. A költségvetési tartalék amúgy arra szolgál, hogy az év közben meghozott kormányzati döntéseket finanszírozzák belőle indoklás nélkül.

Az biztos, hogy egyszeri döntéssel ekkora összeget még nem költöttek el a tartalékból. Legutóbb májusban 22,4 milliárd forinttal kurtították meg a tartalékot egy határozattal. Mivel a tartalék teljes összege 110 milliárd forint volt, ennek már az ötödét felélte a kormány.

A mostani költések nagy része sportra megy el: a Budapesti Pályafejlesztési Programra 5 milliárd forint megy majd, 400-400 milliót költenek veszprémi uszoda, és a dunaújvárosi focistadion fejlesztésére. 1,75 milliárd ment tornatermek építésére, 1 milliárd pedig kiemelt sportegyesületre. Oktatási intézményekre 2,97 milliárd megy, 3,15 milliárd pedig egyetemekre, összesen tehát 6 milliárd forintot költenek oktatási felújításokra.

A Miniszterelnökség 2,95 milliárd forintot költhet el, de azt nem tudni, mire. 1,45 milliárd mehet ebből beruházásokra, 1,5 milliárd pedig dologi kiadásokra. Ezeken felül 1,8 milliárd forintot kapnak az egyházak beruházásokra, 1 milliárdot a Magyar Rádió zenei együttesei (amik éves költségvetése csak 300 millió volt).

Mindezek után mintegy 44 milliárd forint marad a tartalékban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik