Pénzügy

Megadóztatnák a Facebookot az európai nagyhatalmak

A francia pénzügyminiszter szerint tisztesség kérdése, hogy az internetes vállalatok ott fizessenek adót, ahol hasznuk keletkezik.

Az uniós pénzügyminiszterek szombati tallini tanácskozásán a francia és a német tárcavezető is szorgalmazta, hogy „a digitális kornak megfelelő” adórendszert vezessenek be, amelynek nyomán az internetes óriáscégeknek ott kellene adózniuk, ahol bevételük keletkezik, és nem ott, ahol a nyereségüket könyvelik.

A Deutsche Welle rámutat: miközben a Google, a Facebook vagy az Amazon bevételei dollármilliárdokat tesznek ki, európai irodáik minimális nyereséget, vagy akár veszteséget jelentenek. Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter szerint mindez „tisztesség kérdése” – nem szabad hagyni, hogy a digitális iparág óriásai úgy termeljenek hasznot az európai felhasználók adataiból, hogy nem fizetnek érte adót.

A javaslat mellett azonban csak a tagállamok kisebb része áll ki, 28-ból tízen, köztük Németország, Spanyolország és Olaszország. Ez kevés ahhoz, hogy uniós szintű törvényt hozzanak az internetes cégek megadóztatásáról.

A tanácskozáson Dánia, Luxemburg, Málta és Svédország pénzügyminisztere is kétségét fejezte ki, mégpedig azért, mert szerintük a helyzetet nemzetközi szinten kellene kezelni, például a G20 országcsoporton vagy az OECD-n belül. A svéd és luxemburgi tárcavezetők kijelentették: elviekben nincsenek a javaslat ellen, de ha csak európai szinten kezelik a kérdést, az ahhoz vezethet, hogy az online cégek Ázsiába távoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik