Pénzügy

A milliókat kereső Matolcsy-alkalmazottakat még sporttámogatással is tömik

Az Együtt szerint elfogadhatatlan, hogy a Magyar Nemzeti Bank 190 millió forint fizetés kiegészítést nyújtson saját dolgozóinak az MNB Sportkörön keresztül a társadalmi felelősségvállalásra és jótékonysági célra szánt pénzekből. Ennek révén minden sportköri tag évi 120 ezer forint adó és járulékmentes támogatáshoz jut, miközben a jegybanki dolgozók lényegesen jobban keresnek, mint a közalkalmazottak és a köztisztviselők, a jegybanki felsővezetők jövedelme pedig akár a havi 5-9 millió forintot is elérheti.

Mint írtuk, a sportra egészen nagyvonalúan költ az MNB:

Matolcsy bankjának dolgozói chartergépen utaztak volna versenyezni a CEU-tüntetések idején
Majdnem akkora MNB-delegáció vett volna részt májusban a jegybankosok olimpiáján, mint ahány magyar sportoló versenyzett tavaly Rióban. Aztán valaki észbe kapott. Csökkentett létszámú buszos út lett az eltervezett luxusból.

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja szerint a Magyar Nemzeti Bank nem azért kapott egyedülálló intézményi függetlenséget, hogy az adófizetők pénzét szabadon költse. Márpedig a 24.hu által feltárt történet az MNB Sportkörének kiugró támogatásáról és a sportköri tagok külföldi utazásáról egy újabb példája annak, hogy az MNB vezetői játékpénz nyomdának nézik a független jegybankot. Ha már Budapesten nem lett olimpia, akkor legalább a jegybankosok olimpiáján hadd vegyenek részt – gondolhatták az MNB-ben. Eredetileg 120 főt fizettek be, majd a botrány kockázatát megérezve végül „csak” 50 embert küldtek ki a több napos franciaországi kiruccanásra, természetesen az adófizetők pénzéből. Így emelkedett a Sportkör éves támogatása 190 millióra, ami tagonként évi 120 ezer forint.

Spät Judit szerint is fontos az egészséges életmód, de semmi sem indokolja, hogy a bankszektor átlagát is meghaladó fizetések mellé a Nemzeti Bank dolgozóinak uszodabérletét vagy hobbi sportversenyeit is közpénzből finanszírozzák. Ezért az Együtt követeli, hogy az MNB fejezze be a pénzszórást és számoljon el, hogy mire költenek sportköri tagonként évi 120.000 forintot. Még fontosabb, hogy tegyék végre átláthatóvá a jegybanki dolgozók javadalmazását, hiszen egyre több extra juttatás kerül napvilágra, a szinte ingyenes lakáshitelektől kezdve a tiszaroffi kastélybéli vakációkon át az ingyen sportolásig.

Az MNB 2017. első félévében 1,3 milliárd forintot szánt jótékonysági, oktatási és kulturális célokra, ennek 15 százaléka jutott a Sportkörnek. Összehasonlításként érdemes megemlíteni, hogy a világ talán legpatinásabb jegybankja, a Bank of England ennél jóval kevesebbet, a tavalyi évben körülbelül 320 millió forintnak megfelelő összeget költött ilyen célokra. Ezt viszont nem véletlenszerűen osztogatta szét, hanem elsősorban az angol jegybank dolgozóinak saját pénzbeli adományait egészítették ki, illetve további önkéntes munka megvalósulását tették lehetővé. A Bank of England dolgozói pedig maguk szerveznek jelentős jótékony célú projekteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik