Pénzügy

3 229 921 600 000 forint vár behajtásra

Idén még 1100 kilakoltatás jöhet. A végrehajtók 280 ezer ügyben tehetetlenek, mert az adósnak se vagyona, se ingatlana nincs.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője az igazságügyi minisztertől kérdezte, hány üggyel foglalkoznak a végrehajtók. Trócsányi László helyett Vízkelety Mariann államtitkár válaszolt. Az általa közölt adatokból kiderült, hogy az első félévben 708 családot lakoltattak ki és még idén 1000-1100 család kerülhet utcára.

A 900 ezer végrehajtási ügy összértéke 3.229.921.600.000 forint. De ez a teljesítés és a késedelmi kamat változhatott is.

A Párbeszéd az adatok alapján azt követeli a kormánytól, hogy azonnali hatállyal függessze fel a kilakoltatásokat.

A párt szakértői “csak” több tízezerre becsülték a végrehajtási eljárások számát. A 900 ezres szám azt jelenti, hogy ma minden 11. magyar állampolgár ellen végrehajtás folyik és több mint 30 ezer otthon vár árverésre.

A képet árnyalja Vízkelety Mariann válaszának az a része, amely szerint a követelések egy része behajthatatlan.

Az említett 900.000 darab ügy közül 280.000 darab jelenleg vagyontalanság, behajthatatlanság miatt szünetel. Ennek oka jellemzően az, hogy az adós nem rendelkezik vagyontárggyal, így ingatlannal sem. Így ezen esetekben kilakoltatás foganatosítására nem kerül sor. A 280.000 darab vagyontalanság, behajthatatlanság miatt szünetelő végrehajtási ügy értéke költségekkel és kamatokkal növelten összesen 2.520.803.000.000 forint.

A Párbeszéd ennek kapcsán felidézi, hogy a kormány – a Trócsányi László nevével fémjelzett – devizaadós-mentést sikernek tartja.

Így sikerült Völner Pált idézve, „a kilátástalan helyzetbe került emberek megsegítése és a hitelezés gyakorlatának felelősségteljes irányba való terelése.”

A Párbeszéd követeli, hogy a kormány addig függesszen fel minden olyan végrehajtást, amit a devizahitelek, banki követelések miatt indítottak, amíg az Európai Bíróság nem dönt a vitás kérdésekben.

Lex Trócsányi

Néhány napja a párt ismét bírálta az igazságügy-minisztert, akinek az ügyvédi irodája a bankokat képviseli a bíróságon a devizahitelesekkel szemben, miközben maga Trócsányi László dolgozta ki a hitelesek védelmét szolgáló javaslatcsomagot. Ezt korábban Szabó Tímea már szóvá tette, de erkölcsi aggályait szintén Völner Pál lesöpörte.

A párt ezt továbbra is felháborítónak tartja, ezért törvénymódosító javaslatával megszüntetné az állami tisztségviselők, kormánytagok nem lehetnek cégtulajdonosok.

Trócsányi László igazság-ügyminiszterként saját zsebre, a devizahitelesek megnyomorításán dolgozik.

A Párbeszéd a „lex Trócsányival” oldaná fel az összeférhetetlenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik