Belföld

Ki védi a devizahitelest? Erkölcstan a T. Házban

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 07. 19. 14:24

Morál, cserbenhagyás, erkölcs, összeférhetetlenség...

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azt szerette volna megtudni Trócsányi László igazságügyi minisztertől, nem tartja-e erkölcsileg összeférhetetlennek, hogy ügyvédi irodája a bankokat képviseli a deviza-károsultakkal szemben.

Trócsányi László nem válaszolt, helyette államtitkára jelezte, hogy nem.

Éspedig azért nem, mert a miniszter több mint tíz éve felfüggesztette ügyvédi praxisát, így a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda ügymenetére nincs semmilyen ráhatása. Völner Pál azt is hosszan levezette, mi mindent tett az Igazságügyi Minisztérium – Trócsányi vezetésével – a kilátástalan helyzetbe került emberekért (devizakölcsönök forintosítása, devizatörvények megalkotása).

A devizahiteles „adósmentő” törvénycsomagról a Magyar Bírói Egyesület elnöke azt mondta nemrég, hogy nem feltétlenül „adóspártiak”. Az államtitkár azt inkább ellentmondásosnak tartotta, hogy Szabó Tímea a devizahiteles törvények zárószavazásán nem támogatta a devizahiteleseket segítő törvényjavaslatokat.

Mindezek fényében, azt hiszem teljesen egyértelmű, hogy ki áll a devizahitelesek pártján, és ki hagyja cserben őket.

A válasz nem nyugtatta meg a Párbeszédet, amely felszólította a minisztert, hogy vagy az ügyvédi irodáját adja el, vagy az iroda adja vissza a megbízást. A párt elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a miniszterek rendre megkerülik a házszabályt, államtitkárokat jelölnek ki a nekik címzett, számukra kínos írásbeli kérdések megválaszolására.

A Párbeszéd úgy értékeli, nincs erkölcsi magyarázat arra, hogy a Trócsányi által is tulajdonolt ügyvédi iroda anyagi hasznot húz abból, hogy bankokat képvisel a devizahitelesekkel szemben, akiknek a védelmét szolgáló csomagot korábban ő nyújtotta be az Országgyűlésnek. A párt szerint ez összeférhetetlen, ezért felszólítja a minisztert, hogy adja el az ügyvédi irodában ma is meglévő tulajdon részét, vagy érje el, hogy az iroda mondja vissza a bankok megbízásait

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.