Pénzügy

Már havi 1800 eurót vehetnek ki a görögök a számlájukról

készpénzfelvétel (Array)
készpénzfelvétel (Array)

A görög pénzügyminisztérium közlése szerint szeptember 1-jétől a lakosság összesen havi 1800 eurót vehet ki számláiról, bármilyen időpontban az eddigi kétheti, összesen 840 euró helyett.

A külföldre utazó görögök esetében továbbra is fennmarad az a két éve elrendelt intézkedés, hogy legfeljebb 2 ezer euró készpénzt vihetnek ki az országból. Az importtermékek vásárlása esetén a pénzátutalás pedig még mindig csak banki engedéllyel lehetséges.

A tőkekorlátozást 2015. június 28-án vezették be, hogy megállítsák a bankbetétek kivételét, ami már olyan nagy mértékű volt, hogy a bankrendszer összeomlásával fenyegetett. 2014 novembere és 2015 júniusa között csaknem 50 milliárd euró megtakarítást vettek ki a görögök, attól tartva, hogy Görögország kihullik az euróövezetből.

A tőkekorlátozás segített megállítani a folyamatot, de számos gazdasági hátulütője volt az intézkedésnek, lefékezte például a gazdaságot, a hazai össztermék (GDP) zsugorodni kezdett. A tőkekorlátozások teljes feloldására várhatóan 2018 augusztusában kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik