Pénzügy
Brüsszel, 2016. június 30.
Az Európai Parlament által közreadott képen Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az EP fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Brüsszelben 2016. június 30-án. (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)

Sorosék bajt szimatolnak

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 08. 11. 08:12

A Wall Street nagyágyúi komolyan aggódnak a piaci körülmények miatt.

A napi.hu idézi a Marketwatch összeállítását, amelyből kiderül, az egekben járó részvényárfolyamok közepette a tőzsdeguruk – még az általában optimisták is – igen óvatossá váltak.

Jeff Gundlach, a DoubleLine Capital ügyvezető igazgatója az elmúlt időben csökkentette portfóliói kitettségét a feltörekvő piaci és a bóvli-kötvények irányában. Attól tart, hogy a befektetői hangulat hamarosan fordulni fog, ami nagy zuhanást hoz majd, amikor már csak rosszabb árakon lehet eladni.

Carl Icahn egyszerűen túlértékeltnek gondolja a részvényeket, pedig ő általában optimista, és gyakran száll be, mások által már leírt befektetésekbe. A mostani árfolyamok mellett nem is lát igazán kedvező vásárlási lehetőséget a részvénypiacon. Szerinte érthetetlen, hogy a részvények ára, miként emelkedhetett ilyen magasra.

Howard Marks, az Oaktree Capital alapítója hosszú írásban figyelmeztette befektetőit egy lehetséges, komolyabb piaci korrekció esélyeire és veszélyeire. Szerinte a piac túlzsúfolt lett, miközben az agresszív befektetők az átlagosnál nagyobb kockázatot is vállalnak ügyleteknél, ami veszélyes kombináció és minden olyan jellemző adott, ami a korábbi lejtmeneteket megelőzte.

Warren Buffett a tőzsdei árfolyamokról szinte soha nem szokott pesszimistán nyilatkozni, de a Berkshire Hathaway tettei önmagukért beszélnek. Buffett hiába optimista, ami drága, azt nem veszi meg, a Berkshire Hathaway ki is maradt a nagyobb vásárlásokból, a cég készpénzállománya a 2013-as 30 milliárd dollárról június végére 100 milliárd dollárra nőtt.

Soros György egyértelműen komoly piaci esésre számít. A Wall Street Journal korábbi híre szerint komoly tétekkel shortolja a részvényeket és vásárol aranyat. Bár neki sincs mindig igaza, hiszen Trump megválasztása után komoly piaci problémákat jósolt, ami még nem igazolódott be, de az írás szerint a hedge-fund vezér nem véletlenül szerezte hírnevét, jó figyelni, mit tesz.

David Tepper nem ennyire pesszimista, de már kevésbé derűlátó, mint pár hónapja. Szerinte a befektetők tegyenek félre némi készpénzt, ha aggasztónak találják a meglehetősen elszállt tőzsdei árazásokat. Ő azt tartja problémának, hogy a jegybank beavatkozásai nagyon eltorzították a kötvénypiacokat, nem tudni, ez hogyan befolyásolja a tőzsdéket. Ez nagy eséllyel gondot okozhat.

Paul Singer a passzív befektetési formák, a tőzsdén jegyzett alapok egyre nagyobb térhódítása miatt aggódik, mert ezek túlsúlya segíti a csordaszellem kialakulását a piacon. Elfogynak az aktív befektetők, ami ahhoz vezethet, hogy mindenki egy irányba megy. Ez ahhoz vezethet, hogy egy hirtelen fordulat csak drámai lehet, nem lesznek olyan vásárlók, akik megállíthatnák az esést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.