Pénzügy

Havi 390 ezer forintra emelkedik a háziorvosok rezsitámogatása

2017. június 1-jétől havi 260 ezer forintról havi 390 ezer forintra emelkedett a háziorvosi rezsitámogatás összege. Az erről szóló kormányrendelet 2017. július 26-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

A plusz rezsipénzt a háziorvosok az év hátralévő részére és jövőre is megkapják, írta az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága. A pénz várhatóan néhány napon belül megjelenik az érintettek bankszámláján.

A kormány kiemelt célja az alapellátás megerősítése, írta az államtitkárság. A márciusban meghirdetett 500 üresen álló háziorvosi praxisok eddig mindössze 10 százalékára nyújtottak be pályázatot, amiből egyértelműen látszik, hogy továbbra is kritikus állapotban van az alapellátás.

A betöltetlen körzetek jellemzően az ország félreeső területein helyezkednek el, ráadásul a többségükben nem csak a székhelynek számító település ellátásért felel a háziorvos, hanem több kisebb környező településért is.

háziorvosi rendelés (Array)
Az ország két szélén egyáltalán nincs háziorvos
A kormány közel egymilliárd forintból igyekszik megoldani a problémát, a tartósan betöltetlen körzetek száma mégis folyamatosan nő. Hová lettek a magyar háziorvosok?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik