Gazdaság

Adóelengedéssel marasztalnák a háziorvosokat

háziorvosi rendelés (Array)
háziorvosi rendelés (Array)

Jövő évtől nem kell megfizetni a személyi jövedelemadót azon praxisok eladása után, amelyeket öt évnél régebben szerzett meg a háziorvos – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Jelenleg a praxisjog eladása után keletkező jövedelemre 15 százalékos személyi jövedelemadót, és 22 százalékos ehót kell fizetniük a háziorvosoknak, magánszemélyként.

Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: a lépéssel szeretnék a generációváltás folyamatát gyorsítani és könnyebbé tenni.
Hollós Gábor, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke ezzel kapcsolatban elmondta, a köztestület már évek óta kérte a jogalkotót, hogy a praxisvásárlással, -eladással kapcsolatban legyen valamiféle könnyítés. Hozzátette: az intézkedéstől azt várják, hogy kevesebb lesz a betöltetlen háziorvosi praxis, ezáltal javul a lakosságközeli ellátás.

Folytatódik a patika-hitelprogram

Ónodi-Szűcs Zoltán közölte azt is, noha a gyógyszertárak többsége teljesítette a törvény által előírt 50+1 százalékos gyógyszerészi többséget a patikák üzemeltetésében, folytatódik a patika-hitelprogram, megkönnyítve a fiatal gyógyszerészek tulajdonhoz jutását.

Elmondta, öt olyan patika van Magyarországon, amely 2017 januárjáig nem felelt meg a törvényben rögzített, a tulajdoni hányadra vonatkozó kritériumnak.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke felidézte, a patikai hitelprogramot azért hozták létre, hogy a gyógyszerészek könnyebben tudják teljesíteni a törvényi előírást.

Így 2017 januárját követően is fennmarad a konstrukció azzal, hogy az 50 százalék feletti üzletrészeknél is lehetővé válik a kamattámogatott hitel felvétele. Ezzel kapcsolatban – tette hozzá Hankó Zoltán – felvették a kapcsolatot a Magyar Fejlesztési Bankkal.

Ónodi-Szűcs Zoltán kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy valóban indult Magyarország ellen uniós kötelezettségszegési eljárás a gyógyszerészeti tulajdonosi programmal kapcsolatban, azonban az eljárást az unió június elején megszüntette.

Megbukott a kormány háziorvosi programja

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által márciusban meghirdetett 500 üresen álló háziorvosi praxisok eddig mindössze 10 százalékára nyújtottak be pályázatot, amiből egyértelműen látszik: a kormány háziorvosi programja megbukott, így továbbra is kritikus állapotban van az alapellátás. A megalázóan alacsony támogatásmorzsák helyett a Párbeszéd a háziorvosi praxisok keretösszegének azonnali duplájára emelését követeli.

A kormány elbaltázott döntései és az arcpirítóan alacsony költségvetési támogatás az oka annak, hogy megbukott a háziorvosi praxisokra kiírt pályázat: 500 helyre 46 pályázó jelentkezett. A megítélt 20 millió forintos keretből nagyjából 100 000 forintos bért tud kigazdálkodni egy orvos, miközben rossz körülmények között dolgoznak, asszisztensekre már nem futja, és fejlesztésekre sincs pénz. A kormány annyit költ egy háziorvosi praxisra évente, amennyibe egyetlen toronyugrás kerül a vizesvébén – jegyezték meg.

A Párbeszéd szerint a keretösszeget meg kell duplázni 40 millió forintra, a rendelőket fel kell újítani, és praxisközösségeket kell létrehozni, hogy csökkenjenek az orvosok terhei. A betöltetlen praxisok ügyének megoldása nem tűr halasztást, ugyanis éppen azokban a régiókban nincsen orvos, ahol a legszegényebbek az emberek, akiknek nincsen pénzük arra, hogy beutazzanak egy nagyvárosba. Szerintük a lopások és a pénzszórás helyett a kormány a betegellátást tegye végre rendbe!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik