Pénzügy

Korhatár alatti nyugdíjat ígér az MSZP

Az MSZP vállalja, hogy kormányra kerülve a korhatár alatti nyugdíjak teljes rendszerét kidolgozza – közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Korózs Lajos szerint Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédéből kimaradt a nyugdíjügy. Az MSZP azonban kormányon kidolgozza az előre hozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előre hozott öregségi nyugdíj, a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj szabályait – tette hozzá.

A buszvezetők ismét korkedvezményes nyugdíjat szeretnének
A tízezer hazai buszvezető átlagéletkora 50 év, hívják fel a figyelmet.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012-ben átalakította a nyugdíjrendszert, megszüntette a korhatár alatti nyugdíjakat.

Az ellenzéki politikus szerint ismét biztosítani kell ezt a lehetőséget, de nem úgy, hogy csak egy szakmában lehet azt igénybe venni. Kitért arra is, írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez a többi között azt tudakolva tőle: felkészültek-e a nyugdíj-igazgatás átszervezésére? Biztosított lesz-e folyamatosan a jövőben is a nyugdíjak megállapítása?

Az ellenzéki képviselő a válasz ismeretében aggályait fogalmazta meg a nyugdíjfolyósító államkincstárba történő beolvasztása miatt. Ne csodálkozzon senki, ha novemberben nem, vagy csak késve kap nyugdíjat 2,7 millió ember – közölte.

Korózs Lajos úgy összegzett: milyen nyugdíjrendszer az, ahol az ügyfélnek kell “kujtorognia” az adatok után és nem tudja, melyik az az államigazgatási szerv, ahova be kell nyújtania papírjait, és azt sem tudja, honnan várhatja a határozatot.

Nincs egységes jogalkalmazást biztosító szervezet, és a nyugdíjigazgatás irányítása három minisztérium alá tartozik – tette hozzá. Szerinte modernizálni kell a nyugdíjigazgatást, de nem így.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik