Gazdaság

Javult, de még mindig szörnyű a magyar nyugdíjasok helyzete

43 államot vizsgáltak abból a szempontból, mennyire jó ott megöregedni. Magyarország a 30. lett.

Norvégiában, Svájcban és Izlandon a legjobb a nyugdíjasoknak a Natixis vagyonkezelő globális nyugdíjindexe alapján, amely azt méri, az egyes országokban mekkora létbiztonságban érezheti magát ez a réteg. A Portfolio által idézett felmérés szerint Magyarország harmincadik lett a listán, ami némi javulás a tavalyihoz képest.

A 43 vizsgált országot négy alindex (pénzügyi stabilitás, anyagi biztonság, életminőség, egészség) segítségével rangsorolták. Norvégia már másodszor végzett az élen, Svájc és Izland előtt. A dobogóról éppen lecsúszott Svédország, az ötödik helyen Új-Zéland végzett.

A három szuperhatalom közül az USA a 17., Kína a 38., Oroszország a 40. helyen végzett, megelőzve Görögországot és Brazíliát. A lista utolsó helyén India áll (a rossz életminőség, az egészségügy, és az általános szegénység miatt).

Magyarország a 30. lett úgy, hogy anyagi biztonság indexe 64% lett, az életminőségé 54%. A felmérés kiemelte, hogy az életminőség sokat javult tavaly óta, de a többi országhoz képest még rengeteget kell fejlődnünk. A régióban előttünk végzett a listán Lengyelország (28.), Szlovákia (25.), és Szlovénia (24.) is. Horvátország, Románia és Szerbia nem szerepelt a listán.

Korábban – egy másik felmérésből – az is kiderült, hogy a magyarok várják legpesszimistábban a nyugdíjas kort, és a megtakarítások és az egészségmegőrzés terén is rosszul állunk. Nálunk említették a legtöbben a bizonytalanságot (39%), a szegénységet (30%) és a másoktól való függést (17%).

Nyugdíjas évek: a magyarok a legkevésbé felkészültek
Megtakarítások és egészségmegőrzés terén is rossz a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik