Pénzügy

Kezdődik az albérletszezon, de növekednek-e tovább a bérleti díjak?

albérlet, lakás (Array)
albérlet, lakás (Array)

A héten ismertetik a felsőoktatási ponthatárokat, amely lényegében az albérletszezon kezdetét is jelenti. Az árak már most is a megfizethetőség határát súrolják, de ez nyár végére fokozódhat: a versenyfutás már az eredményhirdetés másnapján elindul a jobb lakásokért, ezek akár órák alatt elkelnek, a későn kapcsolóknak pedig csak a drágább vagy rosszabb opciók maradnak.

Az Otthontérkép és az ingatlan.com összeállításaiból kiderül, melyik egyetemi városban milyen árakkal indulunk neki a bérleti piac főszezonjának. A legtöbb diák Budapesten tanul, és itt a legmagasabbak a kiadó lakások árai is, júliusban átlag 150 ezer forintot kellett fizetni havonta egy albérletért, persze jelentős területi különbségekkel.

A budai kerületek közül az I-ben 193 ezer forint az átlagos bérleti díj, a II. kerületben 180 ezer forint, míg a V. kerület a legdrágább a 228 ezres átlaggal. Ugyanakkor a lakásra vadászó egyetemisták szempontjából biztató fejlemény, hogy Budapesten a kiadó lakások kínálata július közepén az egyik hétről a másikra 5 százalékkal nőtt, így július végén már több mint 2500 lakás volt a piacon – írja az ingatlan.com. A kínálati bővülés mérsékli a hirtelen élénkülő kereslet árfelhajtó hatását.

A lakásbérleti díjak emelkedése a vidéki régiókat sem kerüli el, az egyetemi városok esetén  átlagban csaknem 6 százalékkal emelkedtek az árak tavalyhoz képest. Viszont az árak még így jelentősen alatta maradnak a budapesti szintnek a legdrágábbnak számító Győrben is, ahol 103 ezer forint egy átlagos lakás havonta.

Szegeden az átlagos albérletár havi 90 ezer forint. Pécsen a lakást kiadók átlagosan 82 ezer forintot kérnek egy hónapra. Győrben 99 ezer forint volt az átlag július közepén, míg Debrecenben 84 ezer forintot tett ki. Miskolc olcsóbb, ott 68 ezer forintért lehet bérelni lakást. Balogh László azt mondta, hogy mind a téglaépítésű, mind a panelek iránt jelentős ebben az időszakban a kereslet. A diákok egy része pedig a nagy – akár 100-150 négyzetméteres 3-4 szobás – alapterületű lakást keres, amelynek magasabb bérleti és fenntartási díját többen fizetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik