Pénzügy

Az EBRD segít rendezni a budapesti reptér adósságát

Százmillió euróig terjedő hozzájárulást nyújt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a Budapest Airport pénzügyi átalakítási programjához.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet pénteki ismertetése szerint a hozzájárulás egy összesen 1,32 milliárd euróig terjedő finanszírozási csomag része, amelynek célja a Liszt Ferenc-repülőteret üzemeltető vállalat 2019, illetve 2020 végéig esedékessé váló jelenlegi kötelezettség-portfoliójának módosítása és lejárati struktúrájának meghosszabbítása.

Az EBRD londoni székhelyén közölték, hogy a bank előre sorolt – szenior – kötvény kibocsátásával kapcsolódik be százmillió euró erejéig a Budapest Airport pénzügyi átstrukturálási programjába. A pénzügyi csomag az EBRD szándéka szerint serkenteni fogja az új tőkepiaci struktúrák meghonosítását a kifejlett infrastrukturális fejlesztési programok számára, emellett fejleszti az állami és a magánszektorbeli szereplők együttműködésére épülő programok (PPP) másodpiaci tranzakcióit, és javítja a Budapest Airport működési teljesítményét.

Az EBRD a megalakulása óta eltelt több mint negyedszázadban csaknem 3 milliárd eurót folyósított 175 magyarországi fejlesztési programra.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik