Pénzügy
Close up young woman with calculator counting making notes at home, hand is writes in a notebook. Savings, finances, concept.

Eltörölték a késedelmi kamatnál a kerekítést

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2017. 06. 13. 15:22

Korábban a témában:

Februárban írtunk róla, mennyire fura, hogy  az adózással összefüggő késedelmi- és önellenőrzési pótlék  számításánál megmaradt egy régi, még azokból az időkből származó szabály, amikor kézzel (számológéppel) számolták ki a kamatot, és nem mellesleg az alapkamat is jóval magasabb volt. Ennek lényege, hogy három tizedes után le kell vágni a napi pótlék összegét. int jeleztük, ez azzal járhat együtt, hogy a NAV kevesebb pótlékot szed be, mintha nem lenne a kerekítési szabály.

Hogy ez a cikk keltette fel a jogalkotó figyelmét, vagy amúgy is tervezték a változtatást, azt nem tudjuk. Mindenesetre a jövő évi adócsomaghoz elfogadott, a részletes vitát lezáró módosító javaslat (amit az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága jegyez) változást jelez a pótlékszámításnál:

A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része, a napi pótlék mértékének meghatározása során kerekítést nem kell alkalmazni.

Az adócsomagot ezzel a módosítással együtt kedden el is fogadta a parlament, ezért jövőre már nem kell majd kerekíteni. Így egyértelműbb lehet a pótlékszámítás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.