Pénzügy
Budapest, 2016. január 27.
Eladó használt lakást hirdető transzparens a főváros V. kerületében, a Váci utca egyik kis mellékutcájában álló régi lakóépület erkélyén.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Kik vesznek új lakást Budapesten?

24.hu
24.hu

2017. 06. 01. 11:45

Korábban a témában:

A Cordia ingatlanfejlesztő legfrissebb kutatása szerint, az elmúlt másfél évben Budapesten a következő csoportok vettek új lakást:

  • Az új lakást vásárlók tizede már nyugdíjas, harmaduk befektetési céllal, kiadásra vásárolta az ingatlant.
  • A külföldiek átlagosan fejenként 2 új lakást vásároltak, 80 százalékuk befektetési céllal, míg a magyarok esetében közel 40 százalék ez az arány
  • Az új otthont vásárló honfitársaink közel 80 százaléka készpénzes vevő, sem hitelre, sem CSOK-ra nincs szükségük, ezekkel a lehetőségekkel még a jövőbeni terveik kapcsán sem számolnak.
  • A vásárlások elsődleges szempontja az elhelyezkedés mellett a fejlesztő cég márkaneve, megbízhatósága, válságállósága.

A vásárlók között hasonló, körülbelül egyharmad-egyharmados aránnyal képviseltetik magukat az alkalmazottak, vállalkozók és vezető beosztásúak, közöttük pedig a vállalkozók körében volt a legmagasabb a befektetők aránya. Utóbbiak jellemzően egyéb, nem ingatlanbefektetéssel foglalkozó vállalkozásuk jövedelmét egészítik ki a bérbeadással.

A külföldiek jellemzően inkább a kisebb, a magyarok a tágasabb új lakásokat vásárolják. Ezt az eltérést alapvetően az magyarázza, hogy az elmúlt másfél évben a Budapesten új otthont vásárló külföldiek 80%-a befektetési céllal, azaz kiadásra vett lakást, erre a célra pedig a kisebb, egy- vagy kétszobás ingatlanok jelentik az ideális választást.

Hasonlóan gondolkodnak a magyarok is, de érdekes módon a hazai befektetők körében sokkal népszerűbb a kétszobás lakás, mint a garzon, miközben a külföldiek esetében jóval kiegyenlítettebb a kép. A befektetési szándékkal összhangban a külföldieket elsősorban a városközpontban található projektek vonzzák, így kiugró a Corvin Sétány népszerűsége, de a VI. és a VII. kerület is keresettnek számít.

A kutatásról

A Cordia Zrt. 470, az elmúlt másfél évben a vállalattól új lakást vásárló, belföldi magánszemély véleményét mérte fel telefonos interjúk segítségével, a külföldiekre vonatkozó adatokat pedig saját adatbázisából nyerte ki. A megkérdezettek összesen 585 lakást vásároltak az időszakban eladott 1150-ből.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2012. december 13.
Középiskolások tüntetnek a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen a budapesti Széll Kálmán téren 2012. december 13-án.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.