Pénzügy

Nézze meg jól, hova teszi adója 1 százalékát

kamat (százalék, )
kamat (százalék, )
Egyszerűbbé vált idén az adóbevallás, de sajnos az 1+1 százalékos rendelkezés körülményesebb let - írja az Adó1százalék.com közleményében. És rögtön hozzáteszik: az 1 százalékra szakosodott oldalak segítséget nyújthatnak eligazodni a rendelkezés menetében, illetve abban, hogy megtaláljuk az érdeklődésünkhöz vagy lakhelyünkhöz legközelebb eső 1 százalékot gyűjtő szervezetet és egyházat.

Vészesen közeleg az adóbevallás leadása és az 1+1 százalékos rendelkezés, melynek határideje 2017. május 22. 2017-től az adófizetők jó részének elkészíti a bevallási tervezetét (eSZJA), ami elérhető Ügyfélkapun, de postán is kérvényezhető volt, de jóvá kell hagyni. Az új rendszerrel a felajánlás menete is módosul. Míg az eddigi években az adóbevallási nyomtatvány része volt az 1 százalékos rendelkező nyilatkozat (EGYSZA lap), a NAV által készített eSZJA-ban ez már nem szerepel, így erről külön kell majd gondoskodniuk az adózóknak.

Így rendelkezhet adója 1+1 százalékáról

Az ügyfélkapus adózók az elektronikus rendszeren keresztül tudják kitölteni az EGYSZA lapot, amit az adóbevallás leadásától függetlenül lehetőségük van elküldeni egészen május 22-ig.

Azok, akiknek postán küldte meg a bevallási tervezetet a NAV, külön kell leadniuk rendelkezésüket, amit az alábbiak szerint tehetnek meg május 22-ig:

  • A 16EGYSZA jelű nyomtatványon (ügyfélkapun, postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen).
  • A 16EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként, önállóan lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban (postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen)
  • Ha új bevallást nyújt be, akkor 16SZJA személyi jövedelemadó-bevallással együtt (ügyfélkapun keresztül, postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen).

A felajánlás módjairól részletesebben az 1% kisokosból is tájékozódhatunk, amely pontról-pontra bemutatja a rendelkezés lépéseit.

Két éve megint növekszik az 1 százalék

Mivel sokan csak az adóbevallástól függetlenül tudnak csak rendelkezni, könnyű lesz megfeledkezni az 1 százalékról, így idén csökkenhet a felajánlók száma. Ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy két éve megint növekszik az adófizetők által felajánlott 1%.

Évről évre egyébként a gyermekvédő szervezetek kapják a legtöbb felajánlást, a tavaly top10-es listán összesen hét beteg gyerekeket segítő vagy gyógyító alapítványt találunk. A második legnépszerűbb kategória pedig az állatvédőké, a legjobb 10 között két állatmenhely is szerepel. Fontos tudni azonban, hogy számos más típusú civil szervezetnek is felajánlhatjuk adónk 1%-át (környezetvédő, szociális, egészségügyi, kutúrális stb.)

Így találhatja meg az igazit

Míg a korábbi években az 1 százalékot gyűjtő szerveztek találtak rá különböző reklámkampányiakkal a felajánlókra, az internetnek köszönhetően ma már kétirányúvá vált ez a folyamat – mi is aktív keresővé válhatunk. Korábban nehéz volt célzottan böngészni a civil szervezetek között, de a portál kedvezményezett keresője segítségével könnyedén megtalálhatjuk az érdeklődési körünkhöz vagy lakhelyünkhöz legközelebb eső szervezetet. Keresgélhetünk tevékenységtípus, település és még településtípus alapján is.

Az oldalon mind a 30 ezer regisztrált szervezet adatlapja elérhető – nemcsak ismert, nagy szervezettekkel, de akár egy kisebb, helyi alapítványokkal is találkozhatunk. Pozitívum továbbá, hogy adott szervezet oldalára kattintva pár perc alatt kitölthető az 1 százalékos nyilatkozat is – hívják fel a figyelmet a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik